Kurzii din Irak vor independența 

Data publicării:
Kurzi

Liderul kurzilor din Irak, Massoud Barzani, a motivat decizia de a organiza un referendum pentru independenţă prin faptul că această ţară este deja împărţită între diversele grupări religioase. În opinia sa, independenţa este un drept al poporului kurd, în condiţiile în care această etnie are un rol important în soluţionarea crizei cauzate de rebelii suniţi.

Am spus-o de nenumarate ori că independenţa este dreptul natural al poporului din Kurdistan. Toate aceste desfăşurări ale evenimentelor au refirmat asta, iar de acum înainte nu vom ascunde că scopul Kurdistanului este independenţa”, a spus Massoud Barzani.

La Bagdad a avut loc şedinţa inaugurală a Parlamentului irakian, eveniment marcat, la rândul său, de gravele disensiuni dintre suniţi, şiiţi şi kurzi. Astfel, deputaţii nu au reuşit să-şi aleagă un preşedinte iar prima şedinţă de plen s-a încheiat în haos.

În timp ce politicienii s-au certat la Bagdad, rebelii suniţi din gruparea Statul Islamic au efectuat o demonstraţie de forţă în oraşul sirian Raqqa, pe care l-au ocupat.

Pe lângă vehiculele americane capturate, rebelii suniţi au prezentat piese de artilerie şi, potrivit presei internaţionale, şi o rachetă Scud, cu rază de acţiune de 500 de kilometri. Islamiştii îşi continuă ofensiva şi în Irak, unde, potrivit unei agenţii ONU, în luna iunie şi-au pierdut viaţa peste 1.500 de civili în luptele dintre rebeli şi armată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri