La 100 de ani de la asasinarea lui Franz Ferdinand, sârbii bosniaci au dezvelit statuia celui care l-a ucis pe moştenitorul Austro-Ungariei

Data publicării:
ww1-1

Numeroase ceremonii au avut loc sâmbătă în mai multe oraşe europene, la 100 de ani de la uciderea lui Franz Ferdinand, moştenitorul tronului Austro-Ungariei. Crima, comisă la Sarajevo de un tânăr naţionalist, a fost scânteia care a declanşat Primul Război Mondial, iar evenimentele de atunci au fost marcate acum în capitala Bosniei şi Herţegovinei. În timp ce locuitorii de aici au ţinut un moment de reculegere în memoria lui Franz Ferdinand, sârbii bosniaci au dezvelit o statuie a celui care l-a ucis pe arhiduce în 1914.


Sute de oameni au urmărit concertul organizat de Filarmonica din Viena în capitala Bosniei şi Herţegovinei. La eveniment a participat şi preşedintele Austriei, iar oamenii au ţinut un moment de reculegere în memoria arhiducelui Franz Ferdinand. Sarajevo este oraşul în care moştenitorul tronului Austro-Ungariei a fost ucis, în urmă cu un secol, de tânărul naţionalist Gavrilo Prinţip.

Dacă bosniacii au ţinut un moment de reculegere în memoria lui Franz Ferdinand, sârbii au marcat momentul prin dezvelirea statuii celui care l-a ucis pe arhiduce: „Gavrilo Prinţip e un erou pentru poporul sârb şi aşa va rămâne pentru totdeauna. Cât timp va exista poporul sârb, toată lumea îşi va aminti de el”, afirmă o participantă la ceremonie.

Uciderea moştenitorului tronului austro-ungar a declanşat, o lună mai târziu, Primul Război Mondial.Ceremonii de comemorare a victimelor conflagraţiei au avut loc în mai multe oraşe europene, printre care şi Londra.

Invitat de onoare a fost regina Elisabeta a II-a, care a urmărit alături de prinţul consort Philip parada mai multor regimente britanice. Ceremoniile s-au desfăşurat în curtea unui spital din capitala Marii Britanii care găzduieşte câteva zeci de veterani de război.

Evenimentele din timpul Primului Război Mondial au fost marcate şi dincolo de Canalul Mânecii, în Franţa. În localitatea Verdun a fost pusă în scenă una dintre cele mai importante bătălii din timpul primei conflagraţii mondiale. O confruntare numită sugestiv „Abatorul” - un nume pe deplin justificat, fiindcă acolo şi-au pierdut viaţa peste 500.000 de soldaţi.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri