Legăturile băncilor din România cu Grecia

Data publicării:
bani euro

În România mai funcţionează în prezent patru bănci grecești, Alpha Bank, Bancpost, Banca Românească și Piraeus. Puse la comun, activele lor reprezintă 12% din sistemul bancar românesc. Însă un detaliu important este faptul că cele patru bănci grecești din ţară joacă după regulile Băncii Naţionale a României.

Nu vorbim de bănci grecești, vorbim de bănci românești care au avut la un moment dat capitalul de fondare grecesc. Ele se supun legislaţiei românești. Nu e niciun motiv de preocupare din punctul de vedere al Băncii Naţionale în ceea ce privește depozitele cetățenillor români”, spune Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

Depozite care se ridică la 5 miliarde de euro, potrivit celor mai recente rapoarte financiare ale celor patru bănci grecești din România. Cele mai mari depozite românești sunt la Bancpost, singura banca grecească din România care are un depozit deschis la grupul-mamă din Atena. 182 de milioane de euro ţine Bancpost în Grecia, potrivit datelor bancherul.ro. Și dacă se va ajunge în situaţia în care nu va mai putea să recupereze acei bani, îi poate compensa cu depozitul de 161 de milioane de euro pe care Bancpost Grecia îl are la București.

BNR a pus presiuni pe băncile grecești din România să încheie astfel de acorduri de compensare cu băncile-mamă pentru a evita pericolul de contagiune.

Pentru celelalte trei bănci elene din România, marele risc este retragerea depozitelor pe care le-au instituit băncile-mamă.

Alpha Bank Grecia ţine 1,6 miliarde de euro la subsidiara din România, Piraeus are 645 de milioane la București, iar Naţional Bank of Greece are un depozit de aproape 450 de milioane de lei la fiica Banca Românească. La aceste sume se adaugă și împrumuturi ceva mai mici acordate de băncile mamă subsidiarelor din România.

Finanţarea totală primită de băncile grecești din România de la cele din Atena se ridică la 3,3 miliarde de euro. Este o sumă gestionabilă. Regulile BNR nu le vor permite băncilor din Grecia să își retragă peste noapte banii pe care îi ţin la băncile din România și, într-un fel, nici nu este în interesul lor să își îngenuncheze subsidiarele din ţara noastră. În plus, BNR a anunţat că le va oferi băncilor din România toată lichiditatea de care au nevoie, iar acestea au la dispoziţie și un număr mare de titluri de stat românești cu care pot garanta.

Depozitele de până în 100.000 de euro ale populaţiei sunt garantate în România, iar băncile cu acţionari eleni sunt persoane juridice înregistrate aici care intră sub umbrela fondului de garantare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri