Liber la consum de marijuana în scop recreativ în capitala SUA. Şi în din ce în ce mai multe state

Data publicării:
marijuana planta - mfax 1

În afară de votul pentru Congres sau, în anumite state, pentru alegerea unui nou guvernator, americanii s-au pronunţat, în numeroase state, asupra unor subiecte grave - precum controlul armelor de foc sau organismele modificate genetic (OGM) ori mai uşoare, ca băuturile care conţin zahăr, scrie Mediafax.

Potrivit rezultatelor parţiale, alegătorii din Washington DC au aprobat cu 65% la 28% "Iniţiativa 71" care solicită legalizarea consumului canabisului, iar cei din Oregon cu 54% la 46%.

Ei se vor alătura statelor Colorado şi Washington, care au legalizat deja consumul marijuanei în scop recreativ.

Un vot similar a avut loc în Alaska marţi, iar tabăra "da" înregistra un avans după numărarea a 55% din voturi.

"Tot mai mulţi oameni îşi dau seama că este logic să prefere ca marijuana să fie suspusă unei reglementări impuse cartelurilor drogurilor", a apreciat Mike Elliott, unul dintre cei mai aprigi avocaţi ai acestui proiect legislativ în Colorado.

"Este o zi magnifică pentru oprirea războiului drogurilor în District of Columbia (DC)", în care "marijuana a fost motorul", a subliniat Malik Burnett, care milita în favoarea "Iniţiativei 71".

El adaugă că în capitala americană rata arestărilor legate de canabis este cea mai mare din ţară şi că-i vizează în principal pe afroamericani.

"Înfrângerea de la Washington nu este surprinzătoare, este cel puţin dezamăgitoare", a deplâns, în schimb, Kevin Sabet, care făcea campanie pentru tabăra "nu".

Bătălia continuă

"Bătălia nu s-a încheiat, ne vom mobiliza pentru ca marijuana să nu fie comercializată la DC", a dar el asigurări pentru AFP, adăugând că această cursă cu obstacole prin care votul alegătorilor urmează să devină lege este departe de a se fi terminat.

În Florida (sud), alegătorii au respins o măsură vizând autorizarea marijuanei în scopuri medicale.

Potrivit legislaţiei de la nivel federal, consumul, vânzarea sau deţinerea canabisului sunt în continuare interzise, dar aproximativ 20 de state americane au scos-o complet sau parţial de sub incidenţa penală.

Pe altă temă arzătoare în Statele Unite, referendumuri privind creşterea salariului minim, stabilit în prezent la 7,25 dolari pe oră de către statul federal, au primit voturi favorabile în Arkansas, Alaska, Illinois, Nebraska şi South Dakota, potrivit rezultatelor preliminare.

Locuitorii statelor Colorado, North Dakota şi Tennessee s-au pronunţat, în schimb, asupra unor măsuri vizând restrângerea dreptului la avort.

Colorado a respins o propunere privind considerarea fătului drept "persoană".

Dreptul de a purta arme de foc a fost subiect de referendum în Alabama, Missouri şi statul Washington.

Opt circumscripţii s-au pronunţat asupra propunerilor anti-"fracking" (fracturare hidraulică), o tehnologie care permite extragerea gazelor sau petrolului de şist din roci poroase şi care a fost denunţată ca foarte poluantă.

Mai multe circumscripţii şi state au votat cu privire la măsuri anti-OGM care cer semnalarea acestora pe produsele alimentare.

Mai insolit, în California, la San Francisco şi la Berkeley s-a propus o măsură prin care să fie introdusă o taxă în valoare de un cent pe centilitrul de băuturi care conţin zahăr.

În ceea ce priveşte animalele, alegătorii din Maine au fost invitaţi să se pronunţe în legătură cu o propunere de interzicere a utilizării momelii la vănătoarea ursului brun, iar cei din Michigan asupra introducerii unor sezoane de vânătoare de lupi.

De asemenea, în puritanul "Bible belt" - Arkansas -, alegătorii au fost invitaţi să spună dacă sunt de acord sau nu cu autorizarea producerii şi vânzării de alcool la nivelul întregului stat, în care continuă să existe zone care practică prohibiţia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri