Lideri politici, în scandalul banilor ascunși în Panama

Data publicării:
OFFSHOREURI DIN DOSARE ROMANESTI Thinkstock

La patru zile de la izbucnirea scandalului, David Cameron a recunoscut că a avut acţiuni la o companie offshore, după ce şi-a nuanţat declaraţiile de mai multe ori.

David Cameron, premierul britanic: „Am avut acţiuni în trecut. Eu şi Samantha (n.r.- soţia premierului britanic) am avut un cont comun, aveam 5000 de acţiuni la fondul de investiţii Blairmore, pe care le-am vândut în ianuarie 2010. Valorau cam 30.000 de lire. Am plătit impozit pe dividente, dar am avut şi profit, mai mic decât limita de la care se plăteşte impozit, aşa că nu am plătit impozit. Totul a fost declarat la fiscul britanic, cum se face.”

David Cameron insistă că nu are nimic de ascuns, dar opoziţia îl acuză de ipocrizie şi îi cere demisia.

John Mann, deputat laburist: „Este o problemă de onestitate. A muşamalizat totul, mai ales în timpul campaniei electorale din 2010. Trebuie să demisioneze, nu are de ales.”

În schimb, preşedintele rus a denunţat dezvăluirile privind afacerile offshore ale prietenului său Serghei Roldughin drept o încercare de supunere şi destabilizare a Rusiei.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: „Adversarii noştri sunt, mai presus de orice, îngrijoraţi de unitatea şi consolidarea naţiunii ruse, a poporului rus. Sunt mândru de oameni precum Sergei Pavlovici (n.red: Roldughin). Cu cât avem mai mulţi oameni ca el, cu atât mai bine. Sunt mândru că îi sunt prieten.

La rândul său, preşedintele Argentinei a devenit primul şef de stat care ar putea deveni subiectul unei anchetete, după dezvăluirile din Dosarele Panama. Parchetul a cerut unui judecător să aprobe deschiderea unei investigaţii, după ce s-a aflat că numele lui Mauricio Macri figurează în organigrama a două societăţi offshore.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri