Liderii G7 îl amenință pe Vladimir Putin cu noi sancțiuni

Data publicării:
summit G

Liderii G7 s-au reunit aseară la Bruxelles pentru prima dată fără Rusia în ultimii 17 ani.

Pe lângă situaţia din Ucraina şi tensiunile provocate de Rusia la Marea Neagră, oficialii ar putea discuta şi despre alegerea preşedintelui Comisiei Europene.

José Manuel Barroso îşi încheie în octombrie cel de-al doilea mandat la conducerea Executivului de la Bruxelles, iar printre cei care sunt favoriţi să îi urmeze în funcţie se numără socialistul Martin Schulz şi Jean Claude Junker, membru al Partidului Popularilor Europeni.

La încheierea unui dineu comun, statele membre G7 au anunţat că sunt pregătite să înăsprească sancţiunile la adresa Moscovei dacă Vladimir Putin nu face paşi înapoi.

„Dacă nu vedem progrese în legătură cu situaţia din Ucraina, pe care vrem să o rezolvăm, există posibilitatea de sancțiuni. Aşa numitele sancţiuni de gradul trei rămân pe masă pentru că nu ne permitem ca Ucraina să fie destabilizată în continuare”, a declarat cancelarul german, Angela Merkel.

În cadrul summit-ului G7 am arătat că trebuie încurajate dialogul, detensionarea (situaţiei din Ucraina) şi procesul care a rezultat în urma alegerilor. În acelaşi timp, statele membre G7 sunt pregătite să înăsprească şi să aplice noi sancţiuni dacă este necesar”, a spus și Francois Hollande, președintele Franței.

Excluderea Rusiei din G8 a avut loc în luna martie, după invazia şi anexarea Crimeei de către Moscova, iar reuniunea, care trebuia să aibă loc la Soci, a fost mutată în capitala Uniunii Europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri