Lobby tot mai puternic pentru un atac împotriva Damascului: „Siria a depăşit linia roşie în politica internaţională prin utilizarea armelor chimice”

Data publicării:
kerrz

În cadrul unei întruniri cu oficialii musulmani din Liga Arabă, la Paris, secretarul de stat american John Kerry a afirmat că „Siria a depăşit linia roşie în politica internaţională prin utilizarea armelor chimice”, în contextul în care autorităţile SUA au făcut publice noi înregistrări video menite să demonstreze culpabilitatea regimului Bashar al Assad.

Momentul este crucial pentru că, luni, Congresul american reia discuţiile privind aprobarea unei eventuale intervenţii militare în Siria. Tocmai de aceea, administraţia Obama duce o agresivă campanie media de convingere a cetăţenilor şi a decidenţilor americani de necesitatea implicării armate.

Aflat în Europa pentru a-i convinge pe scepticii bătrânului continent de urgenţa unei sancţionări militare a Damascului, secretarul american de stat John Kerry a încercat să-i atragă de partea sa şi pe miniştrii din Liga Arabă. El a criticat din nou în termeni duri regimul Bashar al-Assad, pe care l-a acuzat de utilizarea armelor chimice împotriva propriilor cetăţeni.

Deplorabila utilizare a armelor chimice de către Assad, despre care ştim că a dus la uciderea a sute de oameni nevinovaţi, inclusiv a 426 de copii numai cu această ocazie, a depăşit linia roşie globală”, a spus Kerry.

Declaraţiile au fost făcute la numai câteva ore după ce autorităţile americane au făcut publice noi înregistrări video ale atacului din 21 august de la periferia Damascului. Administraţia Obama duce o intensă campanie mediatică pentru convingerea opiniei publice şi a Congresului american de necesitatea unei intervenţii militare în Siria.

Întrebările pe care le va avea de înfruntat Congresul, care vor fi explicit formulate săptămâna aceasta, este: Ar trebui să existe consecinţe pentru cei care au folosit astfel de arme? Şi: care ar trebui să fie aceste consecinţe?”, a spus Denis McDonough, şeful de stat major de la Casa Albă.

În următoarele zile, Congresul votează rezoluţia înaintată de preşedintele Barack Obama – de aprobare sau respingere a intervenţiei armate în Siria. Liderul de la Casa Albă pare să-şi fi asigurat inclusiv sprijinul câtorva republicani de vârf în acest sens. Între timp, presa de peste Ocean a anunţat că Pentagonul a conceput o strategie prin care Siria ar urma să fie bombaradată intens timp de trei zile.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri