Luare de ostatici la Sydney. Doi oameni ar fi murit după ce poliția a intrat în forță în clădire. Și atacatorul a fost ucis

Data publicării:
ostatici sydney 15 12 AFP Mediafax Foto-Saeed KHAN

Sursa FOTO: 9news Australia

Explozii şi împuşcături în cafeneaua din oraşul australian Sydney, în care un bărbat înarmat a luat zeci de oameni ostatici. Poliţia a intrat în forţă în clădire după un asediu de aproape 17 ore şi a pus capăt crizei. Doi oameni ar fi fost ucişi în timpul asaltului final. Atacatorul a fost de asemenea împuşcat mortal, a anunțat poliția. Este vorba despre bărbatul de origine iraniană a cărui fotografie a fost publicată de presă.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media


Informaţiile despre victime sunt anunţate de presa australiană şi nu au fost confirmate, încă, din surse oficiale. Nu şe ştie încă nici câţi oameni au fost ţinuţi captivi în cafenea. Şapte dintre ostatici au fost scoşi pe tărgi, după intervenţia poliţiei, iar trei sunt în stare gravă. 

Foto: Mediafax

ACTUALIZARE 17.25. Trupele speciale australiene au intrat în forță în cafenea, de unde au fost scoase, ulterior, pe targă mai multe persoane. În total, cel puțin 12 ostatici au scăpat.

ACTUALIZARE 16:30 După mai bine de 15 ore de la declanşarea crizei ostaticilor, un post TV din Australia susţine că a aflat identitatea atacatorului şi a dat publicităţii fotografii cu acesta. Potrivit sursei citate ar fi vorba de un bărbat originar din Iran, care a ajuns în 1996 în Australia. S-a autointitulat şeic şi a condus mai multe campanii de protest faţă de participarea Australiei la războiul din Afganistan. Trupele speciale au izolat zona şi caută posibili complici ai atacatorului, care ar avea legături cu gruparea Statul Islamic. De altfel, el a şi transmis revendicările prin intermediul unor ostatici, pe care i-a filmat în interiorul cafenelei. 


ACTUALIZARE 15:00  Sunt mai bine de 14 ore de asediu la cafeneaua din oraşul australian Sydney.

Ostaticii au fost obligaţi să citească revendicările atacatorului: „Sunt una dintre numeroşii ostatici de la Lindt Cafe din Martin Place. Avem trei revendicări specifice şi niciuna dintre acestea nu a fost onorată. Prima: să fie adus un steag al grupării Statul Islamic cât mai rapid şi unul dintre ostatici va fi eliberat. Toate posturile media să ştie că acesta este un atac al Statului Islamic asupra Australiei. Şi a treia: avem nevoie ca Tony Abbot (premierul Australiei – n.r.) să ia legătura cu atacatorul şi alţi cinci ostatici vor fi eliberaţi. Foarte important, sunt trei bombe amplasate în zona George's Street, Martin Place şi King Street şi pentru ca acestea să nu fie detonate este important ca toate aceste cereri să fie îndeplinite”.

„Acesta este un mesaj pentru Tony Abbot: Atacatorul a cerut trei lucruri simple. Primul dintre acestea ar fi ca Tony Abbot să îl sune în direct prin intermediul mass-media pentru o scurtă conversaţie şi dacă face acest lucru, cinci dintre noi vor fi eliberaţi. Nu înţelegem de ce nu face acest lucru. Al doilea lucru pe care îl cere este ca politicenii să spună adevărul, iar acest adevăr este că acesta este un atac al Statului Islamic asupra Australiei. Daca acest lucru va fi spus, doi dintre noi vor fi, lăsaţi să plece. A treia revendicare, un steag al Statului Islamic să fie adus aici şi unul dintre noi va fi lăsat să plece”.

Această înregistrare video a apărut pe Internet. Presa australiană nu a preluat-o, însă, la solicitarea guvernului.

Au fost scene dramatice la Sydney, după ce un bărbat înarmat a dat buzna într-o cafenea aflat într-o zonă pietonală din districtul financiar, unde îşi au sediile mai multe bănci şi televiziuni. Alarma a fost dată chiar de clienţii care au încercat să intre în local şi au realizat că sunt martorii unei luări de ostatici.

Nathan Grivas, angajat, a povestit: „Eram în drum spre serviciu de dimineaţă şi încercam să intru înăuntru. Clienţii aşteptau afară, nimeni nu ştia ce se întâmplă. Erau semne de avertisment în jurul locului. O femeie a ţipat că cineva are o armă şi toată lumea a început să fugă. Nu ştiam ce se întâmplă, credeam doar că cineva încearcă să jefuiască locul”

În haosul creat, cinci oameni au reuşit să fugă din cafenea. Ei au făcut şi prima descriere a atacatorului - un bărbat cu barbă, înarmat. Nimeni n-a putut spune, cu exactitate, câţi oameni au rămas ostatici. În scurt timp, cel puţin o sută de agenţi ai forţelor speciale au înconjurat localul.

Starea este destul de tensionată aici în oraş, centrul este tot blocat, Opera a fost evacuată, majoritatea clădirilor importante din centru, din jurul pieţei au fost evacuate. Este o situaţie fără precedent în Australia. Nu s-a întâmplat niciodată aşa ceva până acum”, a povestit la Digi24 Clara Vodă, o româncă stabilită în Sydney.

Primul semn din interior a venit când un grup de ostatici a fost adus în faţa ferestrei.

„Clienţii erau aliniaţi la ferestre, cu mâinile ridicate. O situaţie îngrozitoare, chiar în centrul oraşului, în timp ce oamenii îşi vedeau de treaba lor şi îşi făceau cumpărăturile pentru Crăciun”, a relatat ziaristul Chris Kenny.

Poliţia a reuşit în cele din urmă să ia legătura cu atacatorul, dar n-a dezvăluit nimic despre negocierile cu acesta.

Nimeni nu a fost rănit şi suntem recunoscători pentru asta. Din câte am înţeles, unul dintre ostaticii care au scăpat a trebuit transportat la spital, dar pentru o afecţiune pe care o avea dinainte, nu pentru că ar fi fost rănit acum”, a anunțat Andrew Scipione, şeful Poliţiei din New South Wales.

La geamul cafenelei a fost pus un steag cu însemne islamiste, iar presa australiană scrie că e foarte posibil ca bărbatul să aibă legătură că gruparea teroristă Statul Islamic. Premierul australian, Tony Abbot, a convocat de urgenţă consiliul de securitate şi a promis ajutor pentru autorităţile din Sydney.

Nu cunoaştem deocamdată ce i-a motivat pe făptaşi. Nu ştim dacă această acţiune este motivată politic, dar există unele indicii că ar putea fi vorba de aşa ceva. Trebuie să spunem că, chiar şi într-o societate ca a noastră, sunt oameni care doresc că ne facă rău”, a declarat premierul Tony Abbot.

Luare de ostatici are loc în contextul în care gruparea Statul Islamic a emis un aşa-numit decret prin care le cere militanţilor şi susţinătorilor săi să comită atentate în Australia, care s-a alăturat coaliţiei internaţionale împotriva teroriştilor.


ACTUALIZARE 11:00 Poliția australiană, care a anunțat că tratează incidentul ca act terorist, a cerut presei să nu spună care sunt solicitările autorului luării de ostatici și să nu difuzeze declarații ale ostaticilor care au fost în cafenea.


ACTUALIZARE 8:20 Criza ostaticilor din cafenea durează de mai bine de șapte ore. Poliția a confirmat că a luat legătura cu individul înarmat care se află în cafenea.

Între timp, cinci dintre ostatici au reușit să iasă din cafenea. Nu este clar câți au mai rămas înăuntru.

©FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Marele muftiu al Australiei a condamnat atacul din cafeneaua Lindt. Aceasta este situată într-o piață din centrul cartierului financiar și comercial al orașului Sydney, într-o zonă intens circulată de pietoni.


Însemnele de pe steagul din vitrina cafenelei, în limba arabă, reprezintă jurământul de credință față de islam, Shahada. Drapelul este susținut de câțiva ostatici, puși să stea la geam cu mâinile sus.

Poliția a izolat o arie vastă din cartierul de afaceri din centrul metropolei australiene, acolo unde se află cafeneaua, și a avertizat populația să evite zona, care este supravegheată din aer de elicoptere.

Directorul rețelei care deține cafeneaua spune că înăuntru sunt cel puțin 10 membri ai personalului și 30 de clienți. Incidentul s-a produs în jurul orei locale 10:00.

Presa locală relatează că Opera din Sydney a fost evacuată după ce un pachet suspect a fost găsit în clădire. 

Premierul australian Tony Abbott a declarat că este un incident „profund îngrijorător”.

Criza durează deja de câteva ore. Poliția a ținut o conferință de presă în care a anunțat că încă nu a reușit să ia legătura cu autorul/autorii luării de ostatici din cafeneaua Lindt.

Președintele Barack Obama a fost informat despre incident și s-a consultat cu principalul său consilier pe probleme de securitate. Potrivit BBC, care citează Reuters, consulatul SUA, aflat în apropiere de cafenea, a fost evacuat.

De asemenea, premierul britanic David Cameron a transmis că Londra urmărește cu atenție evenimentele de la Sydney.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri