Luarea de ostatici din Mali, revendicată de gruparea care l-a răpit și pe românul Iulian Gherguț

Data publicării:
Mokhtar Belmokhtar-algeria

Iulian Gherguț, în înregistrarea de la sfârșitul lunii august

Românul de 39 de ani răpit de terorişti în primăvară în Burkina Faso, țară care se învecinează cu Mali, a cerut, la sfârșitul lunii august, familiei şi autorităţilor să facă tot posibilul să îl salveze. Extremiştii au postat pe internet filmarea în care Iulian Gherghuţ cere ajutor. Bărbatul a fost răpit la 4 aprilie, în timp ce patrula în preajma minei din Tambao. El a fost căutat și în țările vecine, inclusiv în Mali.

Gruparea Al-Mourabitoune, care îl ţine ostatic pe român, a fost înfiinţată în urmă cu doi ani, în 2013, când s-a făcut cunoscută după ce a luat ostatici muncitorii unui complex de exploatare a gazelor din Algeria. 37 de oameni au murit atunci, iar printre ei au fost şi doi români.

Mokhtar Belmokhtar, liderul al-Mourabitoune

În luna mai, jihadiştii le cereau oficialilor de la Bucureşti să ia în serios negocierile pentru viaţa lui Iulian Gherguţ. O publicație africană scria că între liderul mișcării, Mokhtar Belmokhtar, și un locțiitor al său, Adnan Abou Walid Sahraoui, ar fi apărut divergențe, iar românul ar putea fi folosit drept monedă de schimb în lupta lor internă. Potrivit publicației, Saharaoui vrea să afilieze mișcarea la Statul Islamic, pe când Belmokhtar vrea să-și păstreze fidelitatea față de al-Qaida.

Citiți și:

Cum a apărut mișcarea al-Mourabitoune

Guvernul din Mali a anunţat trei zile de doliu naţional şi a declarat stare de urgenţă timp de zece zile după luarea de ostatici de vineri de la un hotel de lux din capitală.

Autorii luării de ostatici într-un hotel de lux din capitala statului Mali au sosit cu maşini diplomatice şi vorbeau între ei în engleză, afirmă unul dintre prizonierii eliberaţi. Aproape 200 de oameni au fost ţinuţi captivi timp de zece ore. Criza s-a încheiat odată cu asaltul dat de forţele de securitate din Mali, care au fost asistate de francezi şi americani. 27 de oameni au fost ucişi în luarea de ostatici. De asemenea, trei terorişti au fost omorâţi de forţele de ordine ori s-au sinucis.

Timp de zece ore, trei teroririşti înarmaţi au ţinut sub teroare în jur de 200 de oameni, majoritatea cetăţeni străini, la hotelul Radisson din Bamako.

„A venit o maşină şi au tras în paznicii care se aflau la intrare. După câteva minute au venit şi poliţiştii. Au venit şi ne-au strigat La pământ! Ne-au zis să intrăm înauntru şi am intrat în biroul nostru. Se auzeau focuri de armă”, a povestit un martor ocular.

„În zorii zilei am auzit focuri de armă. Am crezut că sunt artificii şi nu mi-am dat seama că este o luare de ostatici. Bubuiturile au continuat. M-am îndreptat către restaurant şi apoi am văzut mult fum. Aşa că m-am întors în cameră”, a relatat un client.

Zeci de soldaţi au fost mobilizaţi la hotel, iar în sprijinul lor au venit şi trupe speciale franceze şi americane.

Mai mult de zece cetăţeni americani, inclusiv personal al misiunii diplomatice, au fost salvaţi. Câţiva militari americani s-au nimerit acolo și au ajutat la transferarea oamenilor spre locuri sigure”, a declarat John Kirby, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Forţele de ordine au pătruns în clădirea Radisson unde au avut loc schimburi de focuri cu teroriştii. În recepţia hotelului, ferestrele făcute ţăndări stau mărturie a luptei care s-a dat acolo. Soldaţii au cercetat etaj cu etaj clădirea şi au reuşit să elibereze zeci de ostatici, printre care şi echipaje ale companiilor Air France şi Turkish Airlines.

În hotel se aflau clienţi de cel puţin 10 naţionalităţi - printre ei, americani, francezi, germani, belgieni, chinezi sau marocani.

Cred că asistăm la o competiţie între al-Qaida şI ISIS, care este o grupare autonomă”, este de părere analistul Pierre Boilley.

În primăvara anului 2012, nordul statului Mali căzuse sub controlul grupărilor jihadiste apropiate al-Qaida. Teritoriul a fost recuperat parţial graţie unei intervenţii militare la care a contribuit şi Franţa, misiune care continuă şi în prezent.

Printre cei 27 de ostatici care au murit la hotelul Radisson se numără o americancă, un înalt funcționar belgian și trei cetățeni străini.

Revendicarea luării de ostatici s-a făcut prin intermediul unui mesaj audio transmis de al-Mourabitoune canalului de televiziune din Qatar, al-Jazeera.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri