Luptă împotriva Statului Islamic: David Cameron vrea intervenție militară în Siria

Data publicării:
GettyImages-David Cameron Francois Hollande

Întâlnirea de azi cu premierul britanic a fost începutul unui tur de forţă pentru Francois Hollande. Acesta va discuta mâine la Washington cu Barack Obama, iar miercuri cu Angela Merkel. Joi va merge la Moscova, unde va discuta cu Vladimir Putin despre acelaşi lucru - ameninţarea teroristă şi ofensiva comună împotriva Statului Islamic.

David Cameron şi-a început vizita la Paris cu un moment de reculegere la sala de spectacole Bataclan, locul în care 89 de oameni au fost ucişi în urmă cu zece zile. Însoţit de preşedintele Francois Hollande, premierul britanic a depus un trandafir în faţa clădirii, apoi cei doi lideri au mers la Palatul Elysee, de unde liderul de la Londra a transmis un mesaj de solidaritate.

„Pur şi simplu nu ne permitem să mai aşteptăm. Împreună vom distruge această ameninţare. Suntem solidari cu voi!”, a spus David Cameron, premierul Marii Britanii.

David Cameron speră ca Parlamentul de la Londra să dea şi el dovadă de solidaritate şi să voteze propunerea ca armata britanică să lupte împotriva Statului Islamic şi în Siria, nu doar în Irak, aşa cum se întâmplă acum.

„În această săptămână voi prezenta în Parlament strategia noastră pentru combaterea Statului Islamic. Sprijin acţiunile pe care le-a luat preşedintele Hollande de a lovi Statul Islamic în Siria şi cred cu tărie că şi Marea Britanie ar trebui să facă la fel”, a spus David Cameron, premierul Marii Britanii.

„Trebuie să acţionăm şi în Siria. Franţa a luat deja o decizie în acest sens încă din luna septembrie. Acum este rândul Marii Britanii să aleagă în ce fel va acţiona”, a spus, la rândul său, Francois Hollande.

David Cameron a încercat şi în 2013 să obţină votul Parlamentului pentru a ataca Siria, dar a suferit o înfrângere umilitoare. 

Și Belgia vrea acum să lupte împotriva teroriştilor şi în Siria, nu doar în Irak.După decizia Consiliului de Securitate al ONU, de acum câteva zile, o intervenţie militară este posibilă. Urmărim ce se întâmplă zilele acestea. Este clar că adevărata problemă este în Siria, acolo trebuie să rezolvăm situaţia”, a declarat Jan Jambon, ministrul belgian de Interne.

Peste 30 de ţări fac parte din coaliţia internaţională care luptă împotrivă Statului Islamic în Siria şi Irak. Formată în toamna anului trecut, aceasta adună sub aceeaşi umbrelă cele mai puternice forţe militare ale planetei, printre care Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi Canada, dar şi state precum Arabia Saudită, Turcia şi Emiratele Arabe Unite.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri