Lupte de stradă în Bangladesh: musulmanii radicali cer o lege a blasfemiei mai aspră. Cel puţin zece oameni au murit

Data publicării:
dhakaFoto

Cel puţin zece oameni au murit şi alţi 60 au fost răniţi în luptele de stradă dintre poliţie şi musulmanii radicalui produse în capitala Bangladeshului, Dhaka. Cifrele oficiale arată că 200.000 de islamişti au mărşăluit duminică spre centrul oraşului cerând înăsprirea legii blasfemiei după ce, în ultimele luni, au acuzat mai mulţi bloggeri atei că ar fi insultat islamul.

În cursul protestelor de duminică, manifestanţii radicali au reuşit să blocheze mai multe şosele importante, moment în care guvernul a ordonat intervenţia în forţă a trupelor speciale.

Musulmanii radicali din Bangladesh vor ca parlamentul de la Dhaka sa adopte o variantă mai dură a legii blasfemiei, pentru a proteja, spun ei, tradiţiile islamice de invazia valorilor occidentale.

Islamiştii vor pedepse aspre pentru cei care le insultă religia şi resping orice dezbatere cu privire la egalitatea de şanse şi drepturi între bărbaţi şi femei. Premierul Bangladeshului a anunţat însă deja că nu are nici o intenţie să modifice legea blasfemiei sau de a limita drepturile femeilor.

Seria protestelor a început luna trecută, când credincioşii au cerut pedeapsa cu moartea pentru patru bloggeri arestaţi pentru că ar fi insultat religia islamică. Opinia publică acuză că aceştia au alimentat neliniştile sociale ce îşi au originea în lupta ţării pentru independenţă, în timpul căreia au fost ucise aproximativ trei milioane de persoane, iar mii de femei au fost violate.

Aproape 90% din locuitorii Bangladeshului sunt musulmani, iar schimbarea legii ar transforma ţara într-un câmp pentru o vânătoare de vrăjitoare, cred militanţii pentru apărarea drepturilor omului. În luna februarie, bloggerul Rajib Haider a fost ucis cu bestialitate, după ce militase pentru judecarea şi pedepsirea mai multor lideri islamişti acuzaţi de crime de război. Moartea lui a scos în stradă mulţimi de studenţi, într-o mişcare denumită „primăvara Bangladeshului”; de o lună încoace însă, mişcările de protest ale radicalilor au reuşit să le suprime demersul.

Capitala Bangladeshului este de asemenea scena protestelor muncitorilor, după prăbuşirea unei clădiri de ateliere de confecţii care a dus la moartea a sute de persoane. Cel mai recent bilanţ al autorităţilor indica 622 de morţi, însă cadavrele continuă să fie scoase de sub dărâmături, la aproape două săptămâni distanţă de la tragedie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri