Lupte pentru apărarea Irakului. John Kerry a discutat astăzi cu liderii minorităţii kurde

Data publicării:
KeryliderKurd

Sunt lupte intense în mai multe oraşe ale Irakului, unde armata încearcă să blocheze înaintarea rebelilor islamişti către Bagdad. Aceştia şi-au consolidat poziţiile în vestul şi nordul ţării, unde au cucerit oraş după oraş. În sprijinul forţelor de ordine vin sute de civili irakieni, suniţi şi şiiţi, care vor să lupte împotriva grupării radicale Statul Islamic pentru Irak şi Levant.

„Sunt nişte şobolani şi balonul se va sparge în curând. Noi, sunniţi, şiiţi, kurzi şi creştini, vom apăra iubita noastră ţară, Irak. Îi vom lovi cu un pumn de fier pe cei care vor să distrugă moschei, biserici şi alte locuri sfinte”, spune un voluntar.

În timp ce Irakul este la un pas de dezastru, şeful diplomaţiei americane a mers în regiunea autonomă Kurdistan, cu scopul de a încerca să unească forţele politice în faţa ofensivei insurgenţilor sunniţi.

„Este un moment critic pentru întregul Irak şi formarea unui guvern este principala provocare pe care o avem de înfruntat”, a spus John Kerry, secretarul de Stat al SUA.

Liderul kurzilor vrea însă ceva mai mult decât să ajute guvernul de la Bagdad să rezolve criza. Pe fondul instabilităţii din statul din Golf, Massoud Barzani caută să câştige independenţa Kurdistanului.

„Nu mai putem continua aşa. Acum trăim într-un nou Irak, care este complet diferit de Irakul pe care îl ştiam. A venit timpul pentru ca poporul kurd să-şi hotărască viitorul şi vom sprijini decizia poporului”, Massoud Barzani, Președintele Guvernului Regional al Kurdistanului.

Ofensiva-fulger a grupării radicale Statul Islamic pentru Irak şi Levant a început la 9 iunie şi, potrivit ONU, în luptele dintre terorişti şi armată, cel puţin 1000 de oameni au murit şi alţi peste o mie au fost răniţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri