Macedonia a deschis drumul refugiaților spre Occident

Data publicării:
GettyImages-484962044

Refugiaţii şi-au petrecut noaptea pe peronul unei gări de la graniţa Greciei cu Macedonia. N-a mai fost nimeni să le stea în cale. În zori şi-au luat bagajele şi s-au urcat în trenurile puse la dispoziţie special pentru ei.

În loc să tranziteze ţara pe jos, refugiaţii au fost transportaţi direct la graniţa cu Serbia. Acolo vor fi din nou pe cont propriu. Dar pentru ei nu contează. Simplul fapt că au ajuns în Europa este deja o victorie.

- Mă simt mai bine. Vin dintr-o ţară măcinată de conflicte. Sper să duc o viaţă mai bună, într-un loc mai sigur.

Un vis până la care drumul este însă lung. Refugiaţii trăiesc în condiţii greu de imaginat pentru Europa secolului XXI. Spun casă unor corturi de camping, mănâncă şi îşi lasă copiii să se joace printre munţii de gunoaie.

Sunt prea mulţi pentru a fi primiţi în centre pentru azilanţi, iar resursele autorităţilor locale nu sunt suficiente nici măcar pentru a le oferi produse de strictă necesitate precum apă sau alimente. Şi totuşi, optimismul lor nu e greu de înţeles. În ţările de unde vin, traiul de zi de zi e încă şi mai dur.

- Aici e tărâmul tuturor oportunităţilor. Eu sper să ajung în Marea Britanie. Vreau să-mi continui studiile acolo.

Valul de refugiaţi pare să nu se mai termine. În portul Pireu ajunge zilnic câte un feribot care transportă sirieni, afgani şi irakieni aduşi din insulele greceşti din Marea Egee.

- Am mers pe jos patru ore în Turcia şi apoi încă patru ore în Grecia. Sunt epuizat.

Europenii îşi pasează unii altora responsabilitatea gestionării fluxului de imigranţi. Ţările din Balcani, copleşite de numărul uriaş de refugiaţi, nu fac decât să-i mute dintr-o parte în alta, dar nu-i pot împiedica să avanseze spre vestul continentului. Acolo îi aşteaptă şi mai multă ostilitate.

Pentru a doua noapte consecutiv, în Germania extremiştii de dreapta s-au luat la bătaie cu poliţia în timpul unui protest faţă de deschiderea unor centre pentru refugiaţi. Astfel de adăposturi au devenit, în ultima perioadă, ţinta predilectă a atacurilor xenofobe. Nu mai puţin de 150 de centre au fost vandalizate de la începutul anului.

Pe același subiect

Noi confruntări la granița dintre Grecia și Macedonia

Criza refugiaților, mărul discordiei în UE

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri