Manifestații de amploare împotriva Charlie Hebdo, în mai multe state musulmane

Data publicării:
proteste-anti-charlie-hebdo

Manifestaţia organizată în apropierea uriaşei moschei din centrul oraşului Groznîi a fost condusă de liderul cecen Ramzan Kadîrov. Înarmaţi cu pancarte şi banderole cu mesaje în arabă, oamenii au scandat „Allah este mare” şi au criticat apariţia unei noi caricaturi cu Profetul în primul număr de după atentate al revistei Charlie Hebdo.

„Ceea ce se întâmplă în Franţa, cu aceste caricaturi, este imposibil de suportat pentru orice musulman. Vrem doar să arătăm oamenilor că trebuie să trăim în pace”, spune un protestatar.

„Cred că noi, musulmanii, am fost insultaţi în lumea întreagă. Sentimentele noastre religioase sunt rănite. Cred că este de datoria fiecărui musulman să participe la acest marş. Nu pentru a promova violenţa, nu pentru a demonstra superioritatea unei religii în comparaţie cu alta, ci pur şi simplu pentru a arăta că Dumnezeu este mai mare decât Diavolul”, spune un alt participant la manifestație.

Manifestaţii împotriva publicaţiei Charlie Hebdo au avut loc şi la Teheran, în faţa ambasadei Franţei. Sute de studenţi au demonstrat în semn de protest faţă de ceea ce ei numesc „o insultă la adresa Profetului Mahomed”.

În Niger, manifestaţiile din weekend au degenerat în confruntări violente în urma cărora cinci oameni au murit, 128 au fost răniţi şi 45 de biserici au fost incendiate.

În Pakistan, mulţi dintre cei care au ieşit pe străzi nici nu ştiau pe cine sunt furioşi. Au incendiat steagul Italiei în loc de cel al Franţei şi au ars o efigie a lui Nicolas Sarkozy, predecesorul actualului preşedinte francez Francois Hollande.

În ultimele zile, sute de mii de oameni au protestat în 20 de ţări ale lumii, nemulţumiţi de caricaturile publicate de săptămânalul francez.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri