Marea Britanie protestează față de adăpostirea lui Julian Assange în ambasada Ecuadorului la Londra

Data publicării:
assange fb 1

Julian Assange / FOTO: Facebook

Ecuadorul trebuie să recunoască faptul că decizia sa de a-l adăposti pe domnul Assange timp de mai mult de trei ani a împiedicat cursul firesc al justiției. Rezultatul este că unele dintre acuzațiile grave de agresiune sexuală aduse împotriva lui sunt de acum prescrise”, a declarat secretarul de stat pentru afaceri externe Hugo Swire, într-un comunicat, informează Agerpres.

„I-am transmis instrucțiuni ambasadorului nostru la Quito de a reitera Ecuadorului faptul că persistența sa de a împiedica audierea (lui Assange) de către procurorul suedez și de a nu pune capăt acestei situații este văzută drept o pată din ce în ce mai mare pe reputația țării”, a mai afirmat oficialul britanic.
Procuratura suedeză a anunțat, joi, că a abandonat ancheta în trei dintre acuzațiile împotriva lui Julian Assange, care au ajuns la prescripție, precizând însă că va continua investigația privind o altă faptă de viol de care este acuzat fondatorul WikiLeaks.

Australianul, care a părăsit Suedia pentru Marea Britanie în septembrie 2010, este vizat de un mandat de arestare european din noiembrie același an. După ce a pierdut toate recursurile împotriva acestui mandat, s-a refugiat în incinta ambasadei Ecuadorului, stat care i-a acordat azil din iunie 2012, pentru a evita extrădarea către Suedia.

Julian Assange a încălcat termenii eliberării pe cauțiune mergând la ambasada ecuadoriană, iar poliția britanică supraveghează de atunci această clădire zi și noapte, costurile operațiunii ridicându-se la peste 10 milioane de lire sterline (15,6 milioane de dolari).

„Este complet inacceptabil ca plătitorul de taxe britanic să fie nevoit să achite factura pentru acest abuz de relații diplomatice”, a mai indicat secretarul de stat, precizând că Marea Britanie are în continuare obligația legală de a-l extrăda pe Julian Assange atât timp cât acuzația de viol rămâne în vigoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri