Maria Șarapova a picat un test antidoping: „Am făcut o greșeală uriașă”

Data publicării:
sarapova crop getty

Maria Șarapova a spus că a luat timp de zece ani un medicament prescris de medicul de familie, Meldonium, care a fost interzis de la 1 ianuarie 2016.

Substanța este un antiischemic, folosit pentru tratarea anginei pectorale și infarctului miocardic.

Am făcut o greșeală uriașă, nu am știut că medicamentul a fost interzis de la 1 ianuarie. Mi-am dezamăgit fanii, nu vreau să-mi închei cariera așa, sper că avea din nou șansa să joc. Nu mă retrag”, a spus Maria Șarapova.

De asemenea, jucătoarea rusă de tenis a spus că nu știe care vor fi consecințele și va fi anunțată ulterior de ITF.

„Îmi asum întreaga responsabilitate”, a spus Șarapova, care a subliniat că timp de zece ani acest medicament nu a fost pe lista de substanțe interzise și, deci, l-a luat în deplină legalitate.

„Mi-a fost dat acest medicament de către medicul de familie pentru niște probleme de sănătate pe care le-am suferit în 2006, mi se făcea rău des, răceam la câteva luni, făceam periodic EKG, aveam și istoric de diabet în familie”, a explicat sportiva. „M-a făcut bine și de aceea am continuat să-l iau”, a explicat ea.

Medicamentul a fost inclus pe lista agenţiei mondiale antidoping începând cu 1 ianuarie 2016.

Este foarte important să ştiţi că timp de zece ani acest medicament nu a fost pe lista WADA a substanţelor interzise. Am luat acest medicament timp de zece ani în mod legal. Pe 1 ianuarie regulile s-au schimbat, Meldonium a devenit o substanţă interzisă, ceea ce nu am ştiut”, a explicat Șarapova.

Sportiva aşteaptă să afle ce suspendare va primi din partea Federaţiei Internaţionale de Tenis, însă şi-a anunţat fanii că nu vrea să îşi încheie cariera.

Am făcut o greşeală imensă. Mi-am dezamăgit fanii, am dezamăgit sportul pe care îl iubesc şi îl practic de la patru ani. Nu vreau să îmi închei cariera în acest fel, sper să primesc şansa de a juca din nou”, a declarat jucătoarea.

Maria Şarapova are în palmares 35 de titluri WTA, dintre care cinci turnee de mare şlem. Fostă număr unu mondial, jucătoarea din Rusia a apărut în prim-planul circuitului internaţional la vârsta de 17 ani, atunci când s-a impus la Wimbledon.

Anunțul Mariei Șarapova a luat prin surprindere. Încă de dimineață, Șarapova informase presa și fanii că va face un anunț important luni seară. Unii credeau că jucătoarea de tenis în vârstă de 28 de ani își va anunța retragerea, din cauza unor repetate accidentări, însă sportiva a precizat în conferința de presă că deocamdată nu are de gând să pună capăt carierei.

Fost număr 1 mondial, cu cinci titluri de Grand Șlem, Șarapova, în prezent nr. 7 WTA, este una dintre marile vedete nu numai din lumea sportului, ci și din actualitatea mondenă. Imaginea Nike, ambasadoare Porsche, creatoare a mărcii de bomboane „Sugarpova”, cariera sa de femeie de afaceri se bucură de aproape același succes ca cea de jucătoare de tenis. În 2015, pentur al 11-lea an consecutiv, Șarapova a fost, potrivit Forbes, sportiva cel mai bine plătită din lume. Cu venituri de circa 27,3 de milioane de euro pe an, ea o devansează pe Serena Williams. Rusoaica, chiar dacă bătută adesea de americancă, nu și-a pierdut toate atuurile.

La ce se folosește Meldonium 

Meldonium (Mildronat sa Quaterin) este un medicament antiischemic fabricat de Grindeks, o companie farmaceutică din Letonia. Este folosit în Lituania și în Federația Rusă, dar nu este aprobat în SUA.

În 2005, au apărut primele teste care au arătat că meldonium, combinat cu lisinoprin, un inhibitor al unei enzime, este eficient în tratarea insuficienței cardiace. De asemenea, această combinație poate îmbunătăți calitatea vieții, capacitatea de efort fizic și mecanismele circulației periferice ale bolnavilor cronici de inimă. Folosit în alte combinații, cu metformin, de pildă, are efecte benefice asupra bolilor neurologice și asupra diabetului. Se folosește, de asemenea, în tratamentul convulsiilor sau al alcoolismului.

Studiile recente arată că substanța poate îmbunătăți capacitatea de învățare și memorare. Meldonium este unul dintre cele mai exportate produse ale Letoniei și poate fi obținut cu ușurință în Rusia, Ucraina, Moldova, Belarus, Azerbaidjan și Armenia.

Citiți și ITF: Maria Şarapova va fi suspendată provizoriu începând cu 12 martie

C. T. Popescu: Nu cred că ar fi bine să se retragă Șarapova

GALERIE FOTO. Maria Șarapova, o carieră în imagini

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri