Mărturia care face lumină în cazul asasinării fratelui lui Kim Jong-un

Data publicării:
kim jong-nam

Noi probe în procesul asasinării fratelui vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong-un. Un chimist audiat în proces a declarat că a descoperit urme ale unui agent neurotoxic pe hainele femeilor puse sub acuzare.

Mărturia sa este prima probă care face o legătură directă între cele două femei și VX, versiune mortală a gazului sarin considerat ca o armă de distrugere în masă. Acest produs i-a fost aruncat în față lui Kim Jong-nam la 13 februarie pe aeroportul internațional din Kuala Lumpur. Bărbatul a murit după 20 de minute de agonie.

Indonezianca Siti Aisyah și vietnameza Thi Huong, acuzate de această crimă demnă de Războiul Rece, sunt judecate de luni de Înalta Curte de la Shah Alam, în suburbia capitalei Kuala Lumpur, unde se află aeroportul.

"Am găsit urme ale produsului VX pe tricoul fără mâneci purtat de Siti Aisyah", a declarat Raja Subramaniam, chimist angajat de statul malaezian, audiat joi ca martor, scrie AFP citat de Agerpres.

El a explicat că a descoperit pe un tricou purtat de Thi Huong la momentul atacului urme de VX în stare pură, precum și de la substanță folosită pentru a fabrica otravă. Urme de otravă au fost de asemenea descoperite pe unghiile sale, a adăugat chimistul.

Imagini de pe camerele de supraveghere ale aeroportului au arătat cum cele două femeie se apropie de Kim prin spate, după care îi aruncă un lichid în față.

Cele două femei au fost arestate la scurt timp după asasinat, o crimă pentru care riscă pedeapsa cu moartea.

Luni, la deschiderea procesului, ele au pledat 'nevinovat'. Pe parcursul anchetei, ele au negat că au vrut să comită un asasinat și au repetat că au fost înșelate, crezând că participă la o emisiune de televiziune de tip 'camera ascunsă'. Avocatul lor spune că adevărații vinovați sunt nord-coreeni care au fugit în Malaezia.

De la apariția acestui caz, Coreea de Sud a acuzat Coreea de Nord că a orchestrat asasinatul, lucru dezmințit de Phenian. Kim Jong-nam era un critic al regimului nord-coreean și trăia în exil.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri