Mărturisiri: Dick Cheney a cerut modificarea defibrilatorului său cardiac de teama unui atac terorist

Data publicării:
dick

Fostul vicepreşedinte american Dick Cheney a cerut modificarea defibrilatorului cardiac pe care îl avea instalat în timp ce era vicepreşedinte al Americii, de teamă că ar putea fi ucis de terorişti. Considerat unul dintre cei mai puternici şi influenţi vicepreşedinţi ai SUA, el a făcut această mărturisire în celebra emisiune 60 Minutes” de la televiziunea americană CBS. El a insistat că problemele sale cardiace nu i-au afectat niciodată capacitatea de a lua decizii câtă vreme a fost în funcţie.

Problemele cardiace ale lui Dick Cheney erau de notorietate, mai ales că a suferit un prim atac de cord la vârsta de doar 37 de ani. Când s-a pus problema înlocuirii defibrilatorului său cardiac cu unul mai nou, în 2007, a cerut fabricii să modifice modelul ca măsură de precauţie. Funcţia wireless a fost dezactivată, de teamă că aparatul şi posesorul său ar fi putut fi ţinta unui atentat terorist. Un semnal transmis de la distanţă i-ar fi putut indica dispozitivului să oprească inima fostului vicepreşedinte.

Practic, defibrilatorul cardiac putea fi controlat dintr-o cameră vecină de hotel sau de la câteva rânduri distanţă într-un avion. „Eram conştient de pericol”, mărturiseşte Cheney.

Situaţia precară a sănătăţii sale ridică şi astăzi întrebări despre capacitatea sa de a lua decizii şi de a-l ajuta pe preşedintele George W. Bush în demersuri precum începerea războaielor din Afganistan şi Irak, a programului de supraveghere antiteroristă sau autorizarea torturii asupra prizonierilor.

La 60 Minutes, jurnalistul Sanjay Gupta a insistat pe acest subiect:

- Aţi fost îngrijorat că sănătatea dumneavoastră precară v-ar influenţa capacitatea de a lua astfel de decizii?

- Nu.

- Deloc?

- Deloc.

- Acţionaţi în cele mai bune condiţii, la capacitate maximă?

- Eram la capacitate maximă având în vedere că aveam la vremea aceea peste 60 de ani şi eram cardiac.

La cinci ani de la încheierea mandatului, Dick Cheney rămâne şi acum un politician controversat pentru deciziile luate în timpul celor opt ani de vicepreşedinţie. Are 72 de ani, iar anul trecut a suferit un transplant de cord.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri