Mica Grecie din curtea lui Obama

Data publicării:
Porto Rico faliment - GettyImages-479060260

©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

 „Scopul ar fi să negociem un moratoriu cu creditorii, pentru a amâna câțiva ani plata datoriilor, astfel încât să putem folosi banii, de-a lungul acestor ani, pentru a face plăți și pentru a investi în Puerto Rico, creând locuri de muncă și accelerând economia”, a explicat guvernatorul Alejandro Garcia Padilla.

Un purtător al Casei Albe a anunțat, însă, că Puerto Rico, deși este teritoriu american, nu este eligibil pentru a-i fi declarat falimentul, pentru că nu este o municipalitate.

Guvernatorul insulei a cerut Washingtonului, în aceste condiții, să modifice „de îndată” legea falimentului.

Chiar dacă nu are același statut, insula Puerto Rico este supusă aceluiași regim ca al celor 50 de state americane. Legea nu permite declararea falimentului unui stat, dar o poate face în cazul unei localități, cum s-a întâmplat în 2013 cu orașul Detroit.

Mica insulă din Caraibe, cu 3,6 milioane de locuitori, este asfixiată de datoria de peste 70 de miliarde de dolari și nu-și mai poate plăti creditorii.

Anunțul guvernatorului din Puerto Rico intervine în timp ce comunitatea internațională urmărește cu sufletul la gură situația Greciei, care a intrat în incapacitate de plată, neputând plăti la timp rata de 1,5 miliarde de euro către FMI.

Însă, spre deosebire de Grecia, în Puerto Rico – adesea denumită „Grecia din Caraibe” – depozitele persoanelor fizice sunt garantate de SUA prin fondul special de garantare.

Un raport financiar a estimat că problemele acestui stat sunt mai grave decât se credea, iar creșterile de taxe sau reducerile bugetare nu vor fi măsuri suficiente pentru a redresa situația.

Cerem insistent autorităților din Puerto Rico să elaboreze un program economic și bugetar pe termen lung care să prezinte o orientare fiscală durabilă”, a declarat marți Trezoreria americană, reluând cuvânt cu cuvânt o poziție deja exprimată la sfârșitul lunii aprilie.

Economia acestui arhipelag de 9.100 de kilometri pătrați a cunoscut opt ani de scădere a PIB, după ce o strategie de industrializare accelerată aplicată după Al Doilea Război Mondial prevedea avantaje fiscale pentru a atrage investitorii străini. Aceste scutiri de impozite au fost suprimate însă în 2006, la presiunea administrației americane. Marea parte a îndatorării statului portorican provine de la companiile publice. Astfel, numai compania publică de electricitate din Puerto Rico are o datorie totală de nouă miliarde de dolari.

În încercarea de a aduce venituri la buget, TVA-ul urmează să crească miercuri de la 7 la sută la 11,5 la sută.

Citiți și:

Ce înseamnă incapacitatea de plată a unui stat

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri