Mihail Gorbaciov cere dezgheţarea relaţiilor dintre Rusia şi Occident

Data publicării:
gorbaciov - 4264788-Mediafax Foto-Razvan Chirita

Într-un editorial publicat în cotidianul rus Rosiiskaia Gazeta, citat de Mediafax, fostul preşedinte în vârstă de 83 de ani, deplânge faptul că etapa crizei ucrainene a condus la sancţiuni economice împotriva Rusiei dar şi la o pauză în mai multe domenii vitale de cooperare cum ar fi lupta împotriva terorismului, schimbarea climatică sau gestionarea epidemiilor.

"Trebuie să dezgheţăm de urgenţă relaţiile noastre", a scris Mihail Gorbaciov, artizanul politicii de deschidere a URSS în anii '80.

"Le cer liderilor din Rusia şi Statele Unite să reflecteze la un summit cu programe de discuţie extinse, fără condiţii preliminare", afirmă Gorbaciov, adăugând că "acelaşi tip de summit trebuie organizat între Rusia şi Uniunea Europeană".

Fostul lider subliniază "responsabilitatea deosebită" a Rusiei şi Statelor Unite. "Când se îndepărtează, lumea se confruntă cu consecinţe grele", a precizat el.

"Nu trebuie să ne fie teamă că o parte pierde sau că cealaltă revendică victoria propagandei sale", explică el.

În ceea ce priveşte Ucraina, el apreciază că armata ucraineană şi separatiştii "încalcă armistiţiul deopotrivă, se fac vinovaţi de folosirea unor tipuri de arme deosebit de periculoase şi că tratează cu dispreţ drepturile omului".

Fostul lider, care l-a criticat pe preşedintele Vladimir Putin în trecut, a susţinut anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, în februarie, apreciind că este vorba despre corectarea unei erori ce datează din epoca sovietică.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri