Mihail Gorbaciov îl laudă pe Vladimir Putin: A salvat Rusia de la colaps

Data publicării:
Mihail Gorbaciov - Guliver GettyImages
Foto: Guliver/GettyImages

Mihail Gorbaciov îi îndeamnă pe ruşi să nu uite tot ce a făcut Vladimir Putin pentru a readuce Rusia în prim-planul arenei internaţionale şi pentru a garanta stabilitatea ţării, după probleme grave apărute când Uniunea Sovietică s-a dizolvat.

„Cred că nu, cetăţenii ruşi, trebuie să ne aduce aminte că Putin a salvat Rusia de la un colaps care ar fi urmat să înceapă. Foarte multe regiuni nu mai recunoşteau Constituţia noastră”, a spus Mihail Gorbaciov, fostul preşedinte al URSS. 

Fostul lider sovietic susţine acţiunile Rusiei în Ucraina şi Crimeea

De asemenea, fostul lider sovietic apără acţiunile autorităţilor ruse în Ucraina, pe care le consideră doar expresia unei trăsături de caracter a ruşilor - aceea de a ajuta oamenii aflaţi în dificultate. Mai mult, Mihail Gorbaciov îşi acuză predecesorul, pe Nikita Hruşciov, că a pus bazele actualului conflict, atunci când a ataşat Crimeea la Ucraina, în 1954. „Cei dintre noi care ştiu un pic de istorie, cunosc câte lupte şi războaie s-au purtat pentru Crimeea, pentru Sevastopol”.

Mihail Gorbaciov nu a ezitat nici să critice NATO, organizaţie pe care acuză că a reînceput o politică expansiune prin construirea de baze în jurul lumii. Chiar şi aşa, fostul lider sovietic consideră dialogul încă este necesar.

L-am rugat pe Putin şi Obama să se întâlnească, să stea jos cât este necesar - ore, zile, două zile - până când ajung la o înţelegere care să nu permită acestei situaţii periculoase să se extindă”. Aceste declaraţii au venit după ce Rusia şi-a dezvăluit noua doctrină militară, în care Statele Unite şi NATO sunt catalogate drept ameninţări. Preşedintel rus, Vladimir Putin, a afirmat în repetate rânduri că dezmembrarea URSS a fost cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului trecut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri