Mii de refugiaţi, blocaţi la graniţa sârbo-croată

Data publicării:
Imigranti refugiati in gara general GettyImages septembrie 2015

Înfriguraţi şi nedormiţi, mii de refugiaţi, majoritatea din Siria, au aşteptat ore întregi ca să treacă din Serbia în Croaţia. Guvernul de la Zagreb a început să reducă numărul de imigranţi pe care îi primeşte, iar asta a provocat un mare blocaj în Serbia. Cel puţin 10.000 de fugari sunt acolo, conform Organizaţiei Naţiunilor Unite, care adaugă că ajutoarele pentru refugiaţi sunt tot mai puţine.

Este o crimă la adresa acestor oameni care continuă să vină. Nu avem timp să îi tratăm, nu avem medicamente suficiente ca să le dăm, nu mai avem haine de ploaie. După cum puteţi vedea, aici sunt bebeluşi de zece zile, oameni care suferă de hipotermie şi nu avem nici măcar o pătură pentru ei”, spune un medic.

Decizia Croaţiei de a limita numărul refugiaţilor respectă principiul dominoului. Austria a anunţat că nu poate primi mai mult de 1.500 de refugiaţi pe zi. Slovenia a luat măsuri şi a redus de la 5.000 la 2.500 numărul fugarilor pe care îi lasă în ţară. În cele din urmă, şi Croaţia a limitat accesul imigranţilor.

Între timp, cei mai importanţi lideri din Uniunea Europeană caută o înţelegere cu Turcia pentru a opri exodul. Cancelarul Germaniei a mers ieri la Ankara şi a stat de vorbă cu preşedintele Erdogan. A rezultat că Turcia va opri valul refugiaţilor spre bătrânul continent dacă va fi primită mai repede în Uniunea Europeană.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri