Militari abandonaţi pe frontul de Est

Data publicării:
soldati ucraina est

Militarii ucraineni care luptă în Donbas nu mai au apă şi mâncare.

Aceşti soldaţi luptă în estul Ucrainei de aproape doi ani. La început, misiunea lor a fost să oprească ofensiva rebelilor, iar acum trebuie să apere respectarea acordurilor de pace încheiate la Minsk. Spun însă că abia îşi pot aduna forţele. Şi asta nu din cauza confruntărilor armate, tot mai rare în ultimele luni, ci pentru că nu le sunt asigurate condiţiile minime de subzistenţă.

„Am fost nevoiţi să topim zăpadă pentru a avea apă de băut. Nu există mâncare, nu există apă, nu avem un loc unde să ne spălăm îmbrăcămintea. Mai pe scurt, nu avem nimic”, spune un soldat.

„De exemplu, am facut ultima dată baie pe 25 decembrie”, spune un alt militar.

Abandonaţi de superiori, aprope 50 de soldaţi s-au plâns procuraturii militare.

Vom cere armatei şi serviciului epidemiologic să facă o inspecţie la care va lua parte şi procuratura militară”, spune Oleksandr Kit, procuror militar.

Oficialii armatei ucrainene au o altă perspectivă asupra situaţiei.

„Vă spun următorul lucru: în acele unităţi unde există comandanţi, nu există astfel de probleme despre care vorbesc aceşti oameni... acolo unde avem un comandant”, spune Valery Zaluzhnyy, adjunctul comandantului operaţiunilor de pe frontul de Est.

Poziţia oficială nu îi mulţumeşte pe militarii care se întreabă cum vor reuşi să supravieţuiască lunilor ce vor urma. Mai ales că preşedintele Petro Poroşenko a anunţat că, în estul ţării, mai sunt prezenţi aproximativ 8.500 de soldaţi ruşi, iar conflictul armat ar putea fi reluat în forţă. Cei aproape doi ani de conflict din estul Ucrainei au făcut 9.000 de victime. Dintre acestea, aproximativ 2000 sunt militari. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri