Militari irakieni antrenați de forțele americane ar fi executat zeci de prizonieri la Mosul

Data publicării:
Refugees Fleeing ISIS Offensive Pour Into Kurdistan
Foto: Guliver / GettyImages

O unitate a armatei irakiene antrenată de forțele americane a executat zeci de prizonieri la Mosul, a informat joi Human Rights Watch (HRW), cerând Statelor Unite să-și suspende misiunea de asistență pentru această unitate irakiană, relatează AFP, citată de Agerpres.

Refugees Fleeing ISIS Offensive Pour Into Kurdistan
Foto: Guliver / GettyImages

Anunțul HRW survine după apariția unei înregistrări video care ar fi fost filmată în regiunea irakiană Mosul și care arată membri ai forțelor irakiene executând un deținut și lovind violent un altul.

Irakul a proclamat victoria împotriva jihadiștilor grupării Statul Islamic la Mosul pe 11 iulie, însă abuzurile care ar fi fost comise de forțele de securitate irakiene — majoritatea șiite — în cel de-al doilea oraș ca mărime din țară, unde trăiește o populație majoritar sunită, ar putea reaprinde conflictul confesional.

„O divizie a armatei irakiene antrenată de guvernul american ar fi executat zeci de prizonieri în centrul vechi al orașului Mosul”, a precizat Human Rights Watch într-un comunicat.

„Doi observatori internaționali au detaliat execuțiile sumare a patru persoane de către divizia a 16-a a armatei la jumătatea lunii iulie și a văzut dovezi că unitatea a executat mai multe persoane, inclusiv un copil”, a transmis HRW.

Coaliția internațională anti-jihadistă condusă de Statele Unite oferă sprijin mai multor unități irakiene în materie de formare, consiliere și asistență.

„Guvernul american trebuie să se asigure că nu va mai oferi asistență unității irakiene responsabilă de aceste execuții”, a declarat Sarah Leah Whitson, directorul HRW pentru Orientul Mijlociu.

La începutul lunii iulie, HRW a descoperit o serie de înregistrări video pe internet care păreau să arate alte abuzuri comise de forțele irakiene în regiunea Mosul.

În una din aceste înregistrări, bărbați îmbrăcați în uniforme ale armatei irakiene apăreau bătând un deținut, împingându-l de pe o stâncă și trăgând focuri de armă asupra sa. Alte trei înregistrări arată bărbați în uniforme ale armatei și poliției lovind prizonieri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri