Ministru german, fără văl în Arabia Saudită

Data actualizării: Data publicării:
ursula

Ministrul german al Apărării Ursula, von der Leyen, a provocat indignare în Arabia Saudită, unde a refuzat să poarte un hijab în timpul unei vizite oficiale, după ce Merkel a îndemnat la interzicerea purtării vălului islamic în Germania, relatează news.ro.

ursula

Decizia de a nu purta un hijab în timpul unei întâlniri cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman al Saud nu a fost primită tocmai călduros de saudiţi, care şi-au exprimat nemulţumirea pe Twitter, potrivit Express.

„Ministrul german al Apărării nu a purtat deliberat vălul saudit. Aceasta este o insultă la adresa Arabiei Saudite”, afirmă un utilizator de Twitter.

Potrivit unui ziar iranian, von der Leyen a declarat următoarele: „Nicio femeie din delegaţia mea nu va fi obligată să poarte abaya, deoarece dreptul de a-şi alege ţinuta este un drept împărtăşit în mod egal de femei şi bărbaţi”.

Abaya este un fel de robă, purtată de femei în ţări musulmane, care acoperă întregul corp, cu excepţia capului, picioarelor şi mâinilor.

„Hijab” este cuvântul folosit pentru a desemna eşarfe cu care femei musulmane îşi acopră capul.

Vizita a avut loc după ce cancelarul german Angela Merkel a îndemnat la interzicerea burkăi în Germania.

Burka este un văl islamic dintr-o singură bucată care acoperă faţa şi corpul şi care are o fantă la nivelul ochilor.

Merkel a îndemnat la congresul CDU de săptămâna trecută să se interzică burka şi niqabul oriunde este „posibil” acest lucru.

„La noi regula este să-ţi arăţi faţa, iar de aceea vălul integral nu este potrivit, ar trebui interzis”, a spus cancelarul.

Uniunea Creştin-Democrată (CDU, conservatori, la guvernare) vrea ca vălul care acoperă faţa să fie interzis în tribunale, şcoli şi universităţi, dar şi în traficul rutier şi în timpul verificărilor poliţiei.

Burka este interzisă în prezent în Franţa, unde trei femei care au purtat vălul la Cannes, au fost amendate.

Femeile, în vârstă de 29, 32 şi 57 de ani, au fost amendate cu 35 de euro fiecare, pentru încălcarea legii franceze.

Un om de afaceri vocal, Rachid Nekkaz a plătit amenzile, apreciind că interdicţia reprezintă o încălcare a „drepturilor omului şi religioase”.

Nekkaz a înfiinţat în 2010 un fond în valoare de peste 830.000 de euro în vederea plătirii amenzilor unor femei care poartă burka, interzisă în Franţa în urmă cu şase ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri