Ministru: Tensiunile dintre Rusia şi SUA, mai grave decât în Războiul Rece

Data publicării:
steaguri

Tensiunile dintre Rusia şi Statele Unite sunt mai grave decât în Războiul Rece, crede ministrul german de Externe. Washingtonul susţine că Moscova încearcă să influenţeze rezultatul alegerilor prezidenţiale de la Casa Albă prin atacuri informatice. Şirul acuzaţiilor nu se opreşte aici: Rusia comite adevărate crime de război în Siria, în loc să ajute la aplanarea conflictului, spun americanii. Rusia contraatacă şi sugerează că şi-ar putea redeschide oricând bazele militare din Cuba şi Vietnam.

„Este o iluzie să credem că este vorba despre vechiul Război rece. Timpurile actuale sunt diferite, mai periculoase”, a spus Frank-Walter Steinmeier, ministrul german de Externe, pentru ziarul Bild.

Pentru prima dată în aproape opt ani, Administraţia preşedintelui american Barack Obama acuză oficial guvernul rus că a piratat informatic grupări politice americane, persoane şi instituţii, în încercarea de a influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale de luna viitoare.

Problema este că relaţia aceasta nu va ajunge să fie atât de bună şi de promiţătoare precum era la începutul preşedinţiei domnului Obama. Obama chiar şi-a dorit o resetare a relaţiilor cu Rusia. Eu cred că oricine va fi ales preşedinte al SUA nu va putea începe ceva care să semene cu o resetare. Nici măcar Donald Trump, care tot spune că el va fi capabil să facă o înţelegere cu Rusia. Eu nu cred ca va putea face asta, pentru că, obiectiv şi analitic vorbind, e foarte dificil de prezis cum ar putea fi structurată o asemenea înţelegere. Chimia dintre lideri, chiar dacă va apărea între Putin şi Trump, nu va compensa lipsa acestei fundaţii pentru o bună relaţie”, spune Arkady Moshes, director la Finnish Institute of International Affairs.

În faţa atacurilor cibernetice fără precedent, serviciile americane de informaţii au prezentat o poziţie oficială.

„Comunitatea de Informaţii a SUA (USIC) este sigură că guvernul rus a organizat compromiterea recentă a e-mailurilor din partea unor persoane şi instituţii din SUA, inclusiv organizaţii politice. Aceste furturi şi dezvăluiri au scopul de a influenţa procesul electoral din SUA”, arată Comunitatea de Informaţii SUA.

Reacţia Moscovei a venit prin purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

„Sunt iar ceva aberaţii. Site-ul nostru de internet este expus zilnic la zeci de mii de atacuri ale piraţilor informatici”, a spus Dimitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului.

Pe de altă parte, oficialii americani acuză Rusia de comiterea de crime de război în Siria.

Rusia şi regimul (n.red. - din Siria) datorează lumii mai mult decât o explicaţie despre faptul că ele continuă să lovească spitale şi instituţii medicale şi copii şi femei. Acestea sunt acte care cer o investigaţie corespunzătoare, sunt crime de război. Iar cei care le comit trebuie făcuţi responsabili pentru aceste acţiuni”, spune John Kerry, secretar de stat al SUA.

Şi de data aceasta, Moscova a replicat indirect, printr-un oficial al Ministerului Apărării, care a sugerat că Rusia ar putea redeschide bazele militare din Vietnam şi cele pe care le-a avut până acum aproape zece ani în Cuba, la aproape 130 de kilometri de coastele americane. O evoluţie care aduce aminte de escaladarea tensiunilor din perioada Războiului Rece.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri