Ministrul britanic de externe: Procesul de ieşire a Londrei din Uniunea Europeană ar putea dura şase ani

Data publicării:
londra

 Foto: Gulliver/GettyImages

Într-un discurs rostit marţi în Camera Comunelor, în care a fost presat să explice cum ar putea decurge procesul de Brexit, el a subliniat că ieşirea Marii Britanii din UE este posibil să necesite acordul Parlamentelor din toate statele membre, scrie News.ro.

„Problema este aceasta. Dacă un tratat viitor între Marea Britanie şi cele 27 de state membre UE este considerat ca având competenţe mixte, va trebui ratificat de cele 27 de Parlamente naţionale. Cred că am dreptate când spun că cel mai scurt timp în care s-a făcut acest lucru pentru un tratat UE a fost de aproape patru ani, iar aceasta fără a lua în calcul timpul necesar pentru negociere”, a declarat Hammond, un susţinător al rămânerii în UE.

Competenţele mixte ale unui acord se referă la domenii în care UE şi statele membre îşi împart responsabilitatea. De exemplu, avocaţii vor considera un acord mixt dacă acesta nu va face referire numai la comerţ – un domeniu ce ţine exclusiv de competenţa blocului european - ci şi la politica externă şi de securitate, de care se ocupă şi statele membre.

Potrivit lui Hammond, din momentul declanşării Articolului 50, Marea Britanie va avea la dispoziţie doi ani pentru a negocia acordul de ieşire, după care va aştepta patru ani pentru ratificare.

Statutul Marii Britanii în perioada procesului de ratificare ar putea fi un subiect de dispută.

Şeful diplomaţiei a subliniat şi dificultăţile pe care le-ar putea întâmpina Regatul Unit în negocierea unor acorduri comerciale bilaterale în timp ce face încă parte din UE.

„Până când prezentăm o notificare oficială privind Articolul 50, rămânem un membru UE deplin, participant, iar capacitatea noastră de a negocia noi acorduri comerciale este restricţionată de continuarea aplicării legislaţiei UE”, le-a spus Hammond parlamentarilor.

„Trebuie să avem foarte mare grijă atunci când purtăm orice negocieri preliminare, pentru a rămâne de partea corectă a obligaţiilor noastre internaţionale”, a adăugat el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri