Ministrul bulgar de externe pleacă în vizită de nouă zile în SUA

Data publicării:
daniel mitrov ministrul externe bulgar - fb

Daniel Mitrov se va întânit cu Antony Blinken, adjunct al secretarului american de stat, cu care va discuta despre progresele înregistrate în grupurile de lucru stabilite anul trecut pentru a intensifica dialogul strategic în cinci domenii-cheie de cooperare bilaterală (apărare și securitate, combaterea terorismului, statul de drept, securitatea energetică, educație și intensificarea contactelor interumane).

Pe agenda vizitei lui Daniel Mitrov mai figurează convorbiri cu secretarul de stat al energiei, Ernest Moniz, și cu Amos Hochstein, coordonatorul american special pentru afaceri energetice internaționale. Aceste discuții se vor axa pe cooperare dintre cele două țări în domeniul securității energetice și al diversificării surselor de energie.

Șeful diplomației bulgare se va întâlni și cu reprezentantul american pentru relații comerciale, Michael Froman.

Programul vizitei mai include participarea lui Mitov la o masă rotundă organizată de Consiliul Atlantic pe tema rezultatelor recentului summit NATO de la Varșovia.

Bulgaria nu a susținut propunerea României de a forma o flotă NATO la Marea Neagră împreună cu Turcia, considerând că Marea Neagră trebuie să devină o zonă demilitarizată. Subiectul, care ar fi trebuit să fie discutat la summitul NATO, nu a mai figurat pe agendă în lipsa unui consens. 

În schimb, în Declaraţia finală a Summit-ului NATO a fost înscris, la propunerea României, un punct referitor la întărirea prezenţei aliate în Marea Neagră. Prezent la Varşovia, preşedintele bulgar Rosen Plevniev a fost de acord că forţele NATO din zonă ar trebui sporite, dar premierul Boiko Borisov se declară împotriva planurilor militare din Marea Neagră. La mijlocul lunii iunie, acesta a anunţat că nu este de acord cu propunerea României care ar fi avut ca scop crearea unei flotile comune româno-bulgare-turce. Atunci, președintele Klaus Iohannis a explicat că este vorba despre exerciţii şi antrenamente comune la care să participe şi Turcia. Rosen Plevniev a confirmat varianta preşedintelui român şi a spus că a fost de acord cu propunerea.

În domeniul energetic, România, Ucraina și Bulgaria au semnat miercuri un acord privind interconectorul de la Isaccea, care va fi testat până la sfârșitul anului, potrivit site-ului specializat ICIS. Acordul, semnat în cadrul politicilor energetice ale Comisiei Europene, va permite furnizarea de gaze în ambele sensuri ale conductei. Astfel, conducta va putea să alimenteze și să fie alimentată cu surse din Ucraina până în Grecia. În virtutea acordului, Transgaz, Bulgartransgaz și Ukrtransgaz se angajează să furnizeze distribuitorilor o capacitate de transport fermă și neîntreruptă. Gazprom aproviziona Bulgaria prin conducta de la Isaccea, dar contractul a expirat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri