Ministrul de Justiție al Israelului: Hamas vrea să obţină legitimitate ca organizaţie teroristă, fără să accepte revendicările comunităţii internaţionale

Data publicării:
tzipi

„Aş vrea să subliniez convingerea mea că pacea cu palestinienii sunt în interesul Israelului şi trebuie să facem toate eforturile posibile pentru a ajunge aici, pentru a obţine pacea, chiar dacă în ultimul proces de pace demarat în iulie anul trecut nu am ajuns la un acord şi din păcate acesta s-a blocat, mai exact acest proces nu şi-a atins ţelul, care a fost de a înceta conflictul dintre Israel şi palestinieni. Hamas reprezintă un conflict religios. Ei nu luptă pentru realizarea statului palestinian, ci împotriva necredincioşilor, care suntem noi, şi din moment ce este un conflict religios, conflictele religioase sunt mai dificil de soluţionat. Ei nu acceptă dreptul Israelului la existenţă sau dreptul nostru de a trăi aici, iar pentru ei, graniţele palestiniene din 1967 sunt doar un pas, pentru că poate sunt de acord să accepte acest lucru, dar nu sunt de acord să spună că o fac pentru a încheia conflictul dintre Israel şi palestinieni. Acestea sunt aspectele de bază dar sunt foarte importante pentru a înţelege că palestinienii vor victorie totală. Când Hamas e puternic, Fatah e mai slab şi invers. De aceea viziunea mea, şi cred că aceasta ar trebui să fie strategia corectă nu doar pentru Israel ci şi pentru întreaga comunitate internaţională, este de a înţelege că pentru a promova pacea este de a slăbi aceşti terorişti care nu vor să accepte dreptul nostru la existenţă şi care nu luptă pentru pace şi pentru crearea statului palestinian. Practic acestea sunt două elemente ale aceleiaşi ecuaţii”, a spus ministrul de justiţie Tzipi Livni.

„De partea palestiniană, această distincţie ia şi o dimensiune geografică. Avem pe de o parte Autoritatea Palestiniană legitimă în Cisiordania, iar Fâşia Gaza e controlată de Hamas. Iar guvernul de unitate nu este eficient în Fâşia Gaza. Vorbind de viitor şi de perioada de după operaţiunea militară, întrebarea este dacă Cisiordania va fi ca Fâşia Gaza, controlată de Hamas, sau putem avea o schimbare, o adevărată schimbare în Fâşia Gaza. Eu cred că putem avea o schimbare, o nouă ordine în Gaza după operaţiunea militară, atâta timp cât Israel şi comunitatea internaţională vor sprijini măsurile corecte în acest sens”, a completat negociatorul şef pentru pace al Israelului.

„Cetăţenii israelieni care trăiesc nu doar în sudul Israelului, nu doar în apropierea Fâşiei Gaza, dar pretutindeni, sunt ameninţaţi de Hamas din Fâşia Gaza, şi am ajuns în punctul în care nu mai aveam altă soluţie şi vă spun aceste lucruri ca ministru care fac parte din cabinetul de securitate din guvern. Nu putem continua ca şi cum nimic nu s-ar întâmpla, când cetăţenii noştri sunt ameninţaţi, când Hamas spune că va continua în acelaşi mod până când cererile şi revendicările lor vor fi acceptate”, a mai spus politicianul.

„Dar în cursul acestei operaţiuni ne-am confruntat cu problema unui stat democratic în faţa unei organizaţii teroriste, respectiv a unui război asimetric. Noi încercăm să evităm victimele civile, deşi ca în orice altă operaţiune, avem victime printre palestinieni, dar pe baza valorilor noastre şi nu numai, şi a legii internaţionale, încercăm să evităm victimele civile, dar pe de altă parte folosesc civilii pentru a ne împiedica să îi atacăm. Şi este uluitor pentru că militarii noştri au găsit o carte asupra unui terorist, în care aveau ordine de a folosi civilii pentru că ei ştiu că noi încercăm să evităm victimele civile, deci asta fac ei, folosesc civilii ca scut uman. Mai mult, când au victime civile, le folosesc să forţeze mâna Israelului pentru o opri operaţiunea, să forţeze comunitatea internaţională să ceară Israelului să oprească operaţiunea, pentru că sunt victime civile.

Deci practic ceea ce încearcă să facă acum nu este să desfiinţeze blocada sau închiderea graniţelor, sau cum o mai numesc ei, şi vreau să mă refer şi la asta, pentru că toate trecerile de frontieră sunt deschise, ci vor să obţină legitimitate ca organizaţie teroristă, fără să accepte revendicările comunităţii internaţionale, să obţină legimitatea şi să facă din Fâşia Gaza un nou "Hamastan" sub conducerea lor, fără să accepte ceva ce este o bază, şi baza pentru acorduri anterioare între Israel şi palestinieni”, a adăugat Tzipi Livni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri