Ministrul "jucător" care i-a înfuriat pe creditorii internaţionali. Cine este Yanis Varoufakis 

Data publicării:
varoufakis pe podea - GettyImages-477311694

 

Yanis Varoufakis FOTO: Gulliver/Getty Images

Marxist liberal şi economist din întâmplare, după cum singur se descrie, Yanis Varoufakis a obţinut un doctorat în economie în Marea Britanie şi a fost profesor de economie la mai multe universităţi prestigioase din Australia, Grecia şi Statele Unite.

Încă de mic, i-a obişnuit pe cei din jur cu firea sa nonconformistă. În şcoala generală a decis că vrea să îşi scrie prenumele cu un singur „n” în loc de doi, din motive estetice, după cum a motivat singur. Iniţiativa sa nu a fost pe placul învăţătoarei care i-a dat o notă mică. Acest lucru l-a înfuriat la culme pe şcolarul Yanis Varoufakis, care a hotărât să îşi scrie până la sfârşitul vieţii prenumele cu un singur "n".

A devenit celebru printre finanţiştii lumii după ce în 2010, împreună cu alţi economişti, a publicat articolul "O modestă propunere", prin care sugera o serie de măsuri care să ajute Europa să iasă din criză.

„Această criză care a început în 2008, 2009, 2010, în loc să ne apropie, a creat nişte forţe centrifugale care fac procesul de unificare şi mai greu. Acest lucru ar trebui să nu ne dea pace, indiferent că suntem germani, greci, portughezi, finlandezi, slovaci, francezi”, declara Yanis Varoufakis în aprilie 2015.

După ce formaţiunea Syriza a câştigat alegerile parlamentare din luna ianuarie, Yanis Varoufakis a fost numit ministru de Finanţe. Încă de la venirea sa la putere, politicianul cu dublă cetăţenie, greacă şi australiană, a pornit o cruciadă împotriva creditorilor internaţionali ai Greciei.

„Avem dreptul de a ne face cunoscut punctul de vedere. Avem dreptul de a pune la încercare logica unui program care, în mod evident, a eşuat”, spunea Yanis Varoufakis în aceeaşi lună.

Un ministru antisistem

©FOTO:GULLIVER/GETTYIMAGES

Profesor și expert în teoria jocului, Yanis Varoufakis se deplasa cu scuterul prin Atena, iar la întâlnirile oficiale adopta o ţinută informală: jeanşi la care asorta, de regulă, o cămaşă în culori închise, niciodată şi o cravată. Duminică seara, după referendumul pe tema austerităţii, ministrul de Finanţe a ieşit la declaraţii în tricou.

Ceea ce a frapat însă cel mai mult la apariţia sa au fost declarațiile foarte sincere, uneori chiar brutale, prin care insista să convingă creditorii să pună capăt austerităţii.

„Mi-aş fi dorit să fi avut în continuare drahma. Să nu mă înţelegeţi greşit, nu spun că vreau să ne întoarcem la drahmă, mi-aş fi dorit să o fi avut şi să nu fi intrat vreodată în această uniune monetară. Şi, cred că în adâncul lor, toate statele membre ale zonei euro sunt de acord cu noi acum pentru că a fost foarte prost construită. Dar, o dată ce eşti admis, nu poţi ieşi pentru că ar fi catastrofal”, spunea Varoufakis.

Treptat, în ultimele luni, poziţia sa a deveni şi mai radicală, culminând cu declaraţia de vineri în care a lăsat să se înţeleagă că nu va semna în ruptul capului un acord cu creditorii internaţionali care să cuprindă alte măsuri de austeritate:

- Dumneavoastră personal nu veţi semna un acord fără restructurarea datoriei ca parte a acordului. Aceasta este poziţia dumneavoastră?

- Da, aş prefera să-mi tai mâna decât să fac acest lucru.

Declaraţia care i-a înfuriat cel mai mult pe liderii europeni a fost cea făcută cu o zi înaintea referendumului, în care Yanis Varoufakis îi acuza pe liderii europeni de terorism, pentru situaţia în care se află acum Grecia. Ar fi şi motivul pentru care mai mulţi lideri europeni i-ar fi cerut premierului Alexis Tsipras să renunțe la Yanis Varoufakis, în schimbul reînceperii negocierilor.

„Vom face compromisuri, vom face compromisuri şi vom face compromisuri. Pentru a ajunge cât mai repede la un acord, dar nu vom sfârşi prin a fi compromişi”, a spus Yanis Varoufakis, ministru demisionar.

Omniprezent pe Twitter, i-a acuzat adesea pe jurnaliști că îi deformează spusele. Totuși, tocmai aceste „incidente de comunicare” i-au sporit popularitatea, așa cum s-a întâmplat și în cazul unui reportaj apărut în revista franceză Paris-Match, unde a apărut pozând alături de soția sa în cadrul privat al terasei locuinței lor cu vedere către Acropole, deși spunea că „detestă sistemul de a face pe vedeta”.

Format în Marea Britanie, unde a predat, profesorul universitar de 54 de ani a trăit mult timp în Australia, recrutat fiind de o universitate de drept, „pentru a-l îndepărta pe un alt candidat, al cărui mentor trecea drept un periculos om de stânga”, a povestit pe blog cel care se descrie drept un „marxist libertarian”.

Revenit în Grecia, devine consilier al socialistului Georgios Papandreou (2004-2006), înainte ca guvernul acestuia să solicite creditorilor internaționali un plan de asistență pentru Grecia. 

Varoufakis va deveni unul dintre cei mai virulenți critici ai acestor planuri de austeritate, ceea ce l-a apropiat progresiv de stânga radicală din Syriza. Nu este membru al acestui partid, deși rămâne, după demisia sa, deputat în grupul parlamentar al acestei formațiuni. La alegerile din ianuarie 2015, Varoufakis a obținut cel mai bun scor dintre parlamentarii Syriza.

Încă din 2010 a fost printre primii care a avertizat în legătură cu posibilitatea ca țara să intre în incapacitate de plată, atitudine ce i-a adus porecla de „Mr. Doom” (Dl. Catastrofă).

Vă propunem să vedeţi cum gândea Yanis Varoufakis în urmă cu 22 de ani, pe când era un tânăr economist de 32 de ani. Ce concepţii avea el şi mai ales ce predicţii avea despre clasa politică a Greciei care urma să vină peste 20 de ani, adică în aceste vremuri. Contextul de atunci are câteva trăsături comune. Şi atunci Grecia se bătea cu deficitele, încerca să reducă cheltuielile bugetare. 

„În Grecia există credinţa convenţională că tot ce trebuie să facem este să avem răbdare ca toţi aceşti oameni să dispară, după care va apărea o generaţie de tineri cu noi idei. Se întâmplă ca eu să fiu conservator, se întâmplă să fiu de părere că nu vom vedea neapărat o mare viziune venind de la noua generaţie. Dacă te uiţi foarte atent la noua generaţie din toate partidele, comunişti, socialişti şi aripa de dreapta, nu cred că vezi acolo prea mult talent”, declara, în 1993, Yanis Varoufakis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri