Mister medical în cazul unei fetițe bolnave de SIDA. În mod inexplicabil, boala este în remisie de 9 ani

Data publicării:
hiv sida
Foto: Shutterstock

O fetiță sud-africană, născută seropozitivă, trăiește de aproape nouă ani fără medicamente și este sănătoasă, singurul său tratament fiind cel de care a beneficiat în primele luni de viață, informează un studiu dat publicității luni, relatează AFP, citat de Agerpres.ro.

hiv sida
Foto: Shutterstock

Aceste cazuri de remisie fără tratament pe viață sunt rare și încă inexplicabile. Este numai al treilea caz de acest gen în rândul copiilor, subliniază acest studiu prezentat la conferința internațională privind cercetările asupra SIDA de la Paris.

"Acest nou caz ne întărește speranțele de a putea într-o zi să-i scutim pe copiii seropozitivi de povara unui tratament pe viață, tratându-i pentru o scurtă perioadă la vârsta cea mai redusă", a spus Anthony Fauci, director al Institutului american pentru alergii și boli infecțioase (NIAID), la originea studiului.

"O recidivă este mereu posibilă, ca în toate cazurile de remisie. Dar faptul că această remisie s-a întins pe o perioadă atât de lungă lasă să se creadă că poate fi durabilă", a explicat pentru AFP o altă cercetătoare autoare a studiului, dr. Avy Violari, din cadrul universității Witwatersrand de la Johannesburg.

Începând de la vârsta de 2 luni, această fată a beneficiat de tratamente antiretrovirale, care împiedică dezvoltarea virusului SIDA. După zece luni, tratamentul a fost deliberat oprit în cadrul studiului, după ce prezența virusului a fost redusă până la un nivel nedetectabil.

Opt ani și nouă luni mai târziu, virusul HIV este tot în stare inactivă la fetiță, chiar dacă ea nu urmează un tratament.

Nu este vorba despre o vindecare, întrucât virusul HIV este încă prezent, notează AFP. Dar acesta este atât de slăbit încât nu se poate nici multiplica, nici transmite la o altă persoană, chiar în absența unui tratament. În mod normal, trebuie urmat un tratament cotidian pe viață pentru a ajunge la aceste efecte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri