Mister rezolvat de arheologi: Ramses al III-lea a fost ucis

Data publicării:
20121219 20ramses-39420

O tăietură în zona gâtului, ascunsă pînă acum de feşele care învelesc mumia lui Ramses al III-lea, a fost observată la o tomografie computerizată, lucru care confirmă ipoteza că faraonul a fost ucis. „Dată fiind adâncimea tăieturii, am înţeles că Ramses al III-lea a murit imediat”, explică paleopatologul Albert Zink, de la Muzeul de Istorie din Torino, cercetător la Cairo. „Am găsit şi o mică amuletă inserată în rană. Este un ochi al lui Horus, pus acolo în timpul îmbălsămării, ca să vindece rana pentru viaţa veşnică”, mai spune specialistul.

Faraonul Ramses al III-lea, ultimul dintre marii faraoni, a trăit în urmă cu aproape 3100 de ani. „Există un papirus în Muzeul de Istorie din Torino în care aflăm despre o conspiraţie de harem a soţiei şi a fiului lui Ramses al III-lea. În papirus se spune că aceasta a eşuat, iar complotiştii au fost pedepsiţi. Dar până acum nimeni nu ştia ce s-a întâmplat cu Ramses al III-lea, dacă a fost rănit sau ucis ca urmare a complotului. Graţie studiului nostru, acum ştim cu siguranţă că a fost ucis”, mai spune Zink.

Cu aceeaşi ocazie a mai fost descoperit un mister. O mumie aflată în aceeaşi cameră mortuară cu Ramses al III-lea a fost identificată ca aparţinând fiului faraonului. Despre mumie, denumită „Necunoscutul E”, se presupunea că aparţine fiului Pentawer, care a luat parte la conspiraţie. „Mulţumită studiilor noastre genetice, am văzut că era într-adevăr mumia fiului lui Ramses al III-lea”, explică paleopatologul.

Am înţeles, de asemenea, că a fost probabil spânzurat şi, mai mult, nici nu a fost îmbălsămat cum trebuie. Nu i s-au scos organele interne şi a fost învelit într-o piele de capră, fapt considerat impur în Egiptul antic”, povesteşte specialistul.

Legenda spune că fiul faraonului a fost obligat să se spânzure singur, ca să se spele de păcate pentru viaţa de apoi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri