Mizele României la summit-ul NATO

Data publicării:
nato3

Zi importantă mâine, la Bruxelles. Cei 28 de lideri ai ţărilor membre NATO se întâlnesc la un summit organizat special după alegerea unui nou preşedinte american. Consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu a declarat pentru Digi24 că se aşteaptă la un mesaj pozitiv din partea SUA pentru aliaţi. El mai spune că pe agendă ar putea fi inclusă şi o discuţie despre relaţia dintre NATO şi Rusia.

„Nu este un summit obişnuit al Alianţei, aşa cum au fost cele din Marea Britanie sau de la Varşovia. Este o reuniune specială. Este o reuniune care este specială pentru că ea este organizată după ce noua adminsitraţie americană şi-a preluat mandatul”, spune consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu.

Cel mai aşteptat moment al summit-ului va fi discursul preşedintelui american Donald Trump. Se anticipează că va face un apel către statele care nu au alocat încă 2% din PIB pentru apărare. În acelaşi timp, aliaţii vor un angajament ferm al administraţiei de la Washington faţă de NATO.

Fără a putea prezice ce se găseşte în dosarul pe care preşedintele american îl va avea în faţa sa la această reuniune, cred că putem să avem încredere că va fi manifestată încrederea în relaţia transatalantică, angajamentul pentru o relaţie puternică în NATO, agajamentul pentru articolul 5 şi apărarea colectivă, pentru măsurile consolidare a flancului estic care au fost deja adoptate”, spune Bogdan Aurescu.

Relaţia NATO cu Rusia ar putea fi una din temele de discuţie de la summitul de mâine. România susţine păstrarea poziţiei actuale a Alianţei faţă de Moscova.

„Este unul dintre obiectivele noastre la acest summit, acela de a menţine unitatea de abordare a aliaţilor cu privire la relaţia dintre NATO şi Rusia. Abordarea a avut până în prezent o strucură duală. O postură de descurajare şi de apărare ferme, pe de altă parte o deschidere spre dialog. Încercarea de a aduce Rusia la respectarea legalității internaţionale, pe agendă fiind situaţia din Ucraina, reducerea riscurilor şi creşterea transparenţei în ceea ce priveşte exercițiile pe care diversele state şi Rusia le fac şi situaţia din Afganistan.

Summitul NATO de la Bruxelles de mâine va dura doar câteva ore. Şefii de stat şi de guvern vor avea la dispoziţie patru minute fiecare pentru a-şi susţine discursurile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri