Moartea lui David Bowie şi cele trei mistere

Data publicării:
david bowie
FOTO: Gulliver/ Getty Images

©FOTO: Gulliver/GettyImages

Vestea că David Bowie a murit a venit luni dimineață, la trei zile după ce cântărețul își lansase cel de-al 25-lea album, „Blackstar”, în chiar ziua în care împlinea 69 de ani. Anunțul a fost făcut pe contul oficial de Facebook al artistului și avea data de duminică.

Cântărețul care a vândut peste 140 de milioane de albume în mai bine de 45 de ani de carieră s-a născut în cartierul Brixton, din sudul Londrei, dar locuia de mulți ani la New York, ceea ce a făcut ca o bună parte a presei să tragă concluzia că aici a murit. Tabloidul The New York Post a scris însă că artistul a murit „acasă, la Londra”.

În lipsa unui anunț oficial, locul unde cântărețul și-a dat ultima suflare rămânea, marți, un mister, ca și cel privind locul în care va fi înmormântat. Sau incinerat. Casa sa de discuri, Columbia Records, n-a dorit să facă niciun comentariu.

Confruntați cu aceste necunoscute, fanii artisului i-au adus ultimul omagiu în toate locurile în care știau că a trăit, la Londra, la New York, la Berlin, acolo unde David Bowie s-a refugiat la sfârșitul anilor 1970 pentru a-și regăsi inspirația.

În cartierul natal din Londra, peste 2.000 de fani și-au celebrat idolul cântând în special „Space Oddity” și au dansat pe hiturile lui până noaptea târziu.

Foarte discret în privința vieții sale private, David Bowie apăruse foarte rar în media după accidentul cardiac suferit în iunie 2004. Cu toate acestea, nu a încetat nicio clipă să creeze, ba chiar și-a sporit proiectele, părând să redevină cel care dicta moda în anii 70.

Ultima dată a apărut în public pe 7 decembrie, la New York, cu ocazia premierei spectacolului „Lazarus”, primul său muzical.

Belgianul Ivo van Hove, care a pus în scenă acest spectacol (ce se joacă la New York până la 20 ianuarie), susține că artistul suferea de cancer la ficat. „Mi-a mărturisit, acum un an și trei luni, că are cancer la ficat. Mi-a spus, pentru că știa că nu va putea să fie mereu prezent”, a declarat van Hove pentru un post de radio olandez. Însă nici această informație nu are nicio validare oficială. „Actorii nu știau și cred că nici muzicienii care lucrau cu el la Blackstar”, a mai spus Ivo van Hove. El a dezvăluit că în timpul premierei de la New York, cântărețul a leșinat când era în culise. „Am realizat atunci că poate era ultima oară când îl vedeam”, a adăugat el.

David Bowie a reușit să-și păstreze aproape secretă boala, ceea ce, în zilele noastre, e aproape o performanță, potrivit publicației britanice The Spectator. „În această perioadă a informațiilor în exces, când share-ul a devenit virtual obligatoriu, decizia lui Bowie de a suferi departe de luminile rampei, înconjurat de familie, pare aproape o reușită herculeeană”, scrie Brendan O' Neill.

Totuși, în ultimele zile, Imam, cea de-a doua sa soție, fost top model de origine somaleză, cu care s-a căsătorit în 1992 și cu care are o fată, Alexandria, de 15 ani, publicase mai multe mesaje, care acum par adevărate premoniții. „Adesea nu cunoști valoarea unui moment decât atunci când devine o amintire”, a scris ea sâmbătă pe Twitter.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Tony Visconti, producătorul cu care David Bowie a lucrat mulți ani, spune că artistul a ales să facă din ultimul său album, plasat sub semnul unei misterioase stele negre (Blackstar, în traducere), un cadou de adio fanilor.

Un concert de omagiere a lui David Bowie a fost anunțat pentru 31 martie, la Carnegie Hall din New York.

Moartea unui artist vizionar îndurerează o lume întreagă. David Bowie (1947-2016)
David Bowie a murit
Bowie, omul care şi-a vândut viitorul

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri