Moldova rămâne fără bani

Data publicării:
Parlamentul de la Chisinau Republica Moldova - wikipedia-1

Instituţiilor moldovenești li s-a spus că trebuie să se limiteze. Ministerul de Finanţe a anunţat că va mai acoperi doar cheltuielile fără de care statul nu poate funcţiona. Celelalte nu vor fi plătite nici măcar din fonduri speciale. Guvernul spune că va continua să achite salariile bugetarilor și funcţionarilor publici, însă analiștii citaţi de Deutsche Welle sunt de părere că foarte curând nu vor mai fi bani.

Efectele în economie însă se resimt de acum. Anularea reparaţiilor și investiţiilor înseamnă că angajaţii firmelor care aveau aceste contracte vor avea de suferit. Statul va direcţiona mult mai puţini bani către economie, ceea ce poate exacerba şi mai tare problemele Moldovei. Comerţul deja se contractă și, de parcă nu era de ajuns, a mai fost și agricultura lovită de secetă. Oamenii au tot mai puţini bani, dar preţurile în ţară sunt tot mai mari din cauza devalorizării abrupte a leului moldovenesc, împins în jos şi de faptul că moldovenii schimbă leii pe monedele străine mai sigure. Banca Naţională a Moldovei a urcat prognoza de inflaţie pentru acest an la 8,1%, comparativ cu 5,8% cât arăta estimarea din februarie.

Situaţia financiară a ţării se deteriorează rapid, iar economiștii îi dau Moldovei noiembrie ca termen pentru intrarea în incapacitate de plată. Ministerul Finanţelor își justifică decizia de a tăia la minimum cheltuielile prin insuficiența resurselor interne, dar și externe. Fondul Monetar Internaţional, cel care putea da o mână de ajutor, a suspendat negocierile, iar Banca Mondială a tăiat o finanţare de 45 de milioane de dolari pe care Moldova trebuia să o primească în acest an. Ambele instituţii au reclamat refuzul coaliţiei aflate la guvernare de a lichida băncile din care a fost furat un miliard de dolari.

Investigaţia în așa-numitul „jaf al secolului” bate pasul pe loc, iar un audit extern arată cum unele fire duceau către fostul președinte moldovean Petru Lucinschi și omul de afaceri Ilan Shor, despre care presa moldovenească spune că e un apropiat al fostului premier Vlad Filat.

FMI și Banca Mondială cer lichidarea Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank, din care au fost scoși banii, dar guvernul preferă să le naţionalizeze, astfel că golul rămas ar fi acoperit cu bani publici - operaţiune care, potrivit guvernatorului băncii centrale a Moldovei, va costa mult mai mult decât o lichidare. Singurul care se opunea naţionalizării era premierul Chiril Gaburici, care însă a demisionat după ce a fost acuzat că și-a falsificat diploma de bacalaureat.

Acum, cu un guvern provizoriu, Moldova nu poate avea o rectificare a bugetului de stat decât până la învestirea unui nou guvern. Timpul însă nu lucrează în favoarea Moldovei și, chiar dacă ţara iese din criza politică, FMI se întoarce pentru negocieri abia în octombrie - cu o lună înainte de termenul estimat pentru intrarea în incapacitate de plată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri