Moscova: După atentatele de la Paris, e inacceptabil să pui drept condiție plecarea lui Bashar al-Assad de la putere

Data publicării:
lavrov - kremlin.ru

FOTO: kremlin.ru

„Sper că va exista o schimbare de poziție din partea celorlalți parteneri ai noștri occidentali așa cum a existat, din păcate cu prețul unor teribile acte teroriste, la colegii noștri occidentali”, a declarat Lavrov, referindu-se la Franța.

Va trebui să lăsăm deoparte ideea că adevărata luptă împotriva Statului Islamic și a acoliților săi poate avea loc într-un moment în care destinul lui Bashar al-Assad va fi fost decis, a spus șeful diplomației ruse într-o conferință de presă susținută alături de omologul său libanez. Este inacceptabil să pui condiții prealabile unei uniuni împotriva terorismului, a adăugat Lavrov.

După atentatele din Franța, Statele Unite și Rusia au început să-și apropie pozițiile în privința dosarului sirian și au decis, împreună cu partenerii G20, în Turcia, să-și consolideze cooperarea împotriva amenințării jihadiste.

Americanii continuă să susțină cu tărie, însă, plecarea lui Assad înainte de a accepta să formeze o largă coaliție împotriva terorismului.

Moscova și Washingtonul se situează pe poziții divergente în privința lui Bashar al-Assad încă de la începutul conflictului sirian. Președintele rus a declarat săptămâna trecută că nu simte că ar avea dreptul să-i ceară președintelui sirian să plece de la putere.

În schimb, președintele american Barack Obama a spus miercuri că strategia rusă în Siria ascunde o capcană, pentru că Moscova e în continuare interesată ca Assad să rămână la putere.

Pe de altă parte, ministrul spaniol al afacerilor externe, Jose Manuel Garcia Margallo, a spus miercuri că o coordonare cu președintele sirian Bashar al-Assad este în prezent „cel mai mic rău” comparativ cu amenințarea teroristă din Europa. 

 „Cel mai mic rău este să ne punem de acord cu Bashar al-Assad pentru a putea ajunge la o încetare a focului ce ar permite ca refugiaților să le parvină ajutoare și mai ales pentru a putea ataca un inamic comun: Daech (Statul Islamic - n.r.)”, a declarat șeful diplomației spaniole la televiziunea publică TVE. 

„Trebuie să înlocuim dialectica Bashar DA sau Bashar NU cu cea a păcii sau războiului. Dacă vreți pace, va trebui să ne înțelegem, cel puțin pentru o perioadă, cu Assad”, a punctat Margallo. „Roosvelt s-a înțeles cu Stalin pentru a-i anihila pe naziști, pentru că la acel moment, acesta era cel mai mic rău”, a argumentat el. 

Președintele francez, Francois Hollande, va merge, marțea viitoare, la Washington, apoi, joia viitoare, la Moscova, pentru a-și coordona pozițiile cu partenerii săi de discuție în războiul împotriva Statului Islamic. 

Portavionul francez Charles-de-Gaulle - cu 26 de avioane de vânătoare la bord - a plecat, miercuri din Toulon, sud-estul Franței, îndreptându-se către estul Mediteranei, pentru a participa la atacurile asupra Statului Islamic. Portavionul va ajunge în zonă în câteva zile. Va staționa o lună în largul coastelor Siriei și Libanului, apoi va merge în Golful Persic. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri