Mosul | Povestea unei fetițe care a scăpat de ISIS

Data publicării:
mosul

Forţele irakiene au reuşit să elibereze un oraş cu populaţie majoritar creştină de lângă Mosul, iar ofensiva militară a Bagdadului împotriva teroriştilor din gruparea Stat Islamic continuă. Teroriştii lasă în urma lor capcane explozive şi bombe artizanale, iar misiunea forţelor de eliberare este una extrem de riscantă. Sute de mii de civili sunt încă prizonieri ai ISIS în Mosul şi în oraşele din apropiere, controlate, încă, de jihadişti. Dar mai există şi minuni. Mai multe familii irakiene au reuşit să evadeze spectaculos din încercuirea ISIS.

O fetiţă de 10 ani le-a povestit soldaţilor irakieni coşmarul prin care a trecut, sub ocupaţia teroriştilor.

Vă sunt atât de recunoscătoare! Nu credeam că o să mai veniţi să ne salvaţi. Nu am avut nici mâncare şi nici apă timp de trei zile şi am fost doar eu cu mama mea. Tatăl meu a fost ucis de terorişti. Cei din ISIS au luat foarte mulţi copii din satul meu, nu ştim ce s-a întâmplat cu ei, unii dintre ei au murit. Teroriştii au obligat-o pe mama să le dea banii şi bijuteriile şi am rămas fără nimic. Vă mulţumesc, vă mulţumesc din suflet!”, a spus Aysha.

Epuizată, fetiţa a fost purtată în braţe de un soldat irakian până la punctul de prim-ajutor al armatei. Femeile şi copiii care au reuşit să scape din mâinile ISIS au primit mâncare şi apă şi au fost duşi la adăposturi.

Bombe artizanale, dezamorsate cu mâinile goale

Miliţiile kurde, aliatele trupelor irakiene, au o misiune foarte dificilă: trebuie să descopere şi să neutralizeze capacanele lăsate în urmă de ISIS. Geniştii kurzi dezamorsează bombe cu mâinile goale, fără echipamente speciale de protecţie. Liderii gherilelor kurde recunosc că pierd mai mulţi oameni în operaţiunile de deminare decât în lupte.

Avem nevoie de instructaj dar doar acest lucru nu e suficient. Avem nevoie de mai mult echipament, echipament nou, pentru a găsi bombele artizanale şi să le distrugem”, a spus generaul Bajat Mzuri, comandant al forțelor kurde Peshmerga.

Papa Francisc s-a rugat pentru pace în Irak

Pe de altă parte, la mesa duminicală din Piaţa Sfântul Petru, papa Francisc i-a îndemnat pe toţi credincioşii să se roage pentru pace în Irak.

„Sunt alături de întreaga populaţie a Irakului, în special de locuitorii oraşului Mosul. Sufletele noastre sunt şocate de actele brutale de violenţă”, a spus Papa Francisc mulțimii de credincioși.

Mosul rămâne ultimul mare bastion al organizației teroriste Stat Islamic din Irak. Jihadiştii au cucerit oraşul în urmă cu doi ani şi nu vor să-l abandoneze nici în ruptul capului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri