Mugabe, prima apariție în public după lovitura în forţă a armatei

Data actualizării: Data publicării:
World Leaders Gather In New York For Annual United Nations General Assembly
Foto: Gulliver/Getty Images

Preşedintele zimbabwian şi-a făcut vineri prima apariţie în public de la preluarea controlului de către armată, la o ceremonie de absolvire la o universitate, la periferia capitalei, Harare, relatează The Associated Press citat de News.ro.

World Leaders Gather In New York For Annual United Nations General Assembly
Foto: Gulliver/Getty Images

Purtând o robă şi o capă, Mugabe a avansat încet, într-o procesiune, pe un covor roşu către un podium, pe acordurile unui marş interpretat de o fanfară.

Câteva mii de absolvenţi ai Open University din Zimbabwe şi oaspeţi s-au ridicat la intrarea lui Mugabe şi altor demnitari într-un cort ridicat cu ocazia acestui eveniment.

După ce a urcat pe podium, Mugabe a cântat împreună cu participanţii imnul naţional.

El a anunţat deschiderea ceremoniei de absolvire, iar mulţimea a aplaudat.

Dispozitivul de securitate al lui Mugabe era prezent la eveniment.

Această apariţie publică, după ce şeful statului a fost plasat săptămâna aceasta în arest la domiciliu de către armată, are loc pe fondul unor negocieri cu lideri regionali în vederea plecării sale de la putere, după 37 de ani.

Militarii se străduiasc să-l trateze cu respect pe liderul în vârstă de 93 de ani, cel mai în vârstă şef de stat din lume, numindu-l în continuare ”preşedinte” şi ”comandant suprem”.

Acest eveniment îi permite lui Mugabe să-şi afişeze leadershipul, în pofida îndemurilor tot mai insistente de a pleca de la putere.

Armata zimbawiană a anunţat vineri că negociază în continuare cu Robert Mugabe în vederea plecării sale de la putere şi că-i vizează pe cei apropiaţi acestuia şi soţiei sale.

Presa de stat a prezentat vineri dimineaşa un comunicat al armatei, care anunţă că sunt în curs negocieri cu Mugabe ”cu privire la calea de urmat”.

”Progrese semnificative s-au făcut în operaţiunea în vederea eliminării criminalilor din jurul preşedintelui Mugabe”, anunţă foreţele armate zimbabwiene în acest comunicat, precizând că unii au fost arestaţi, dar că alţii sunt în continuare în libertate.

Armata ”este angajată în prezent cu comandantul suprem, preşedintele Robert Mugabe, (în negocieri) cu privire la calea de urmat şi va informa naţiunea despre rezultat în cât mai curând posibil”, se arată în comunicat.

Televiziunea publică Zimbabwe Broadcasting Corporation (ZBC) a difuzat aceleaşi informaţii într-un buletin matinal.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri