Muntenegru urmează să fie invitat miercuri să adere la NATO

Data publicării:
jens stoltenberg - nato.org

Foto: nato.org

Proiectul de declarație a fost aprobat de Consiliul Atlanticului de Nord”, la nivel de ambasadori, a explicat un diplomat.

Decizia formală revine celor 28 de șefi de diplomații din statele NATO, care ar urma să adreseze oficial invitația acestei țări de a se alătura Alianței miercuri, în cea de-a doua zi unei reuniuni a miniștrilor de Externe la Bruxelles.

Aderarea va deveni efectiva în „cel mult un an și jumătate”, a explicat sursa diplomatică, după o fază de negocieri și după ratificarea documentului de către cele 28 de parlamente naționale ale țărilor membre.

Aceasta ar fi o decizie istorică, semnalând angajamentul nostru continuu în favoarea Balcanilor Occidentali și ilustrând politica noastră a porților deschise”, a comentat luni secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg. „Muntenegru a făcut o bună parte din drumul pentru a se alătura familiei euro-atlantice”, a mai afirmat Stoltenberg. 

Dupa separarea de Serbia și proclamarea independenței în 2006, Muntenegru, un stat cu 630.000 de locuitori, s-a angajat într-un proces de apropiere de NATO. Demersul său a primit recent sprijinul SUA, coloana vertebrală a organizației. 

Alte două state din regiune, Croația și Albania, sunt cei mai noi membri ai NATO, la care au aderat în 2009. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri