NATO: Încălcarea spațiului aerian al Turciei de către Rusia nu este un „accident”. Replica Moscovei

Data publicării:
jens stoltenberg - nato.org

ACTUALIZARE 15:20  În replică, Rusia acuză NATO că se foloseşte de incidentul din spaţiul aerian turc pentru a denigra acţiunile Moscovei în Siria. Mai mult, Rusia neagă că ar fi intrat intenţionat în spaţiul aerian turc şi a recunoscut doar incidentul de sâmbătă, nu şi pe cel de duminică.

„Incidentul a fost provocat de condiţiile meteo nefavorabile din acea regiune. Nu căutaţi motive conspiraţionale. În ceea ce priveşte informaţiile despre incidentul de duminică, cu un avion de luptă turc şi un MiG-29, forţele aeriene ruse nu au avut nicio legătură. Nu există astfel de avioane în baza aeriană din Heymim”, a declarat Igor Konașekov, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

Presa germană scrie că Rusia ar pune la cale şi o invazie terestră în Siria şi ar avea pregătiţi pentru această operaţiune peste 100 de mii de soldaţi.

Secretarul general al NATO susține, de altfel, că Moscova şi-a consolidat prezenţa militară în statul din Orientul Mijlociu.

Am văzut consolidarea forţelor ruse în Siria, a celor aeriene de apărare, dar şi trupe la sol care au legătură cu baza aeriană pe care o au acolo. Rusia şi-a sporit şi prezenţa navală în apropiere de Siria, în partea estică a Mării Mediterane”, a afirmat Jens Stoltenberg.

Între timp, Rusia merge înainte cu bombardamentele. Chiar astăzi avioanele sale au atacat, pentru prima oară, oraşul istoric Palmira, aflat în mâinile grupării Stat Islamic, şi au distrus trei depozite de armament, susține Moscova. Raiduri ale aviaţiei ruse au avut loc şi în oraşe din regiunea Alep.


„Rusia nu ţinteşte ISIS, ci, în schimb, atacă opoziţia siriană şi civilii. Încălcarea spaţiului aerian al Turciei de către Rusia este consecinţa prezenţei militare sporite a Rusiei în Siria. Rusia trebuie să reducă riscul de coliziune cu forţele coaliţiei care luptă contra ISIS şi să respecte graniţele Turciei, inclusiv spaţiul aerian al Turciei care este şi spaţiul aerian al NATO. Noi considerăm că nu a fost vorba despre un accident. Este o încălcare gravă a spaţiului aerian. De fapt, avioanele au intrat de două ori în timpul weekend-ului. Este inacceptabil să încalci spaţiul aerian al altei ţări. Tocmai de acest lucru ne era teamă, că accidente, incidente se pot petrece şi pot crea situaţii periculoase”, a declarat Jen Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a mai precizat că nu a primit încă explicaţii credibile de la Moscova în privinţa incidentelor.  

Citiți și:

Turcia acuză Rusia de o nouă incursiune în spațiul său aerian

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri