NATO va trimite avioane de supraveghere în Turcia

Data publicării:
nato avion awacs din baza Geilenkirchen din germania

Este prevăzut un transfer provizoriu de avioane de recunoaștere AWACS de la baza Geilenkirchen (vestul Germaniei) către baza avansată de la Konya”, în sudul Turciei, nota pe 18 decembrie Ministerul Apărării german, într-o informare dezvăluită duminică de presă.

În acest text, adresat Comisiei de apărare din Bundestag (camera inferioară a parlamentului german), Ministerul Apărării amintește că Berlinul furnizează NATO „30% din personalul” celor 17 avioane AWACS aflate la Geilenkirchen.

Deși această decizie presupune trimiterea de soldați germani în străinătate, guvernul nu ia în calcul să ceară avizul Bundestagului pe motiv că este vorba despre un simplu ajutor pentru supravegherea spațiului aerian și nu de o ofensivă armată.

Președintele Comisiei de apărare din Bundestag, Wolfgang Hellmich, a apreciat drept 'puțin bizar' momentul ales pentru acest anunț, în contextul în care parlamentarii germani sunt în vacanță.

Trimiterea de avioane AWACS ale NATO, al căror număr nu este precizat, se înscrie în cadrul ajutorului promis la începutul lui decembrie de Alianța Nord-Atlantică „pentru asigurarea securității Turciei” ca urmare a conflictelor la frontierele sale, în Irak și Siria.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri