NATO vrea ca centrele de comandă din România să fie gata rapid

Data publicării:
jens stoltenberg Mediafax Foto-BERIT ROALD-1

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat că va veni în curând la Bucureşti pentru a discuta cu oficialii români despre modalitatea în care centrele să devină operaţionale cât mai rapid.

Acestea sunt centre de comandă mici. Motivul principal pentru care vor fi înfiinţate este că ele vor fi legătura vitală şi importantă între forţele naţionale, în acest caz forţele României, şi forţele multinaţionale ale NATO. Această legătură este foarte importantă, pentru că întărirea va fi mai uşor de făcut, va facilita programarea de mai multe exerciţii militare şi va asigura o legătură mai bună între NATO şi aliaţii individuali din estul Alianţei. Acest lucru este important. Ne vom spori capacitatea de întărire rapidă, dacă va fi necesar”, a spus Jens Stoltenberg.

Două centre de comandă şi control ale NATO vor fi înfiinţate în România, acestea urmând să devină operaţionale în 2016, iar aici vor activa militari români, dar şi din alte state membre, au decis, la începutul lunii februarie, miniştrii Apărării din statele membre ale Alianţei. 

La reuniunea miniştrilor Apărării de la Bruxelles s-a decis constituirea imediată pe teritoriile aliaţilor din est - România, Polonia, Bulgaria, Estonia, Letonia şi Lituania - a unor Unităţi pentru Integrarea Forţelor NATO, acestea fiind structuri multinaţionale de comandă şi control ale Alianţei Nord-Atlantice, care vor „asigura o prezenţă vizibilă şi continuă a NATO pe teritoriul aliaţilor estici”.

Pe lângă acest centru, România va găzdui un Comandament Multinaţional de Divizie Sud-Est care va funcţiona ca un centru de comandă-control în situaţia dislocării de forţe pe flancul estic al NATO.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri