Necunoscutul care dictează ce se întâmplă pe bursa din Turcia

Data publicării:
12304190 455955087928694 7980491720720165270 o

Are buzunare mai adânci decât oricine din jocul ăsta şi poate să mişte bursa după bunul plac - în aceşti termeni vorbesc traderii turci despre cel supranumit „The Dude”. Potrivit Bloomberg, investitorul necunoscut a sărit prima dată în ochi în urmă cu un an şi jumătate când a dat ordine de 450 de milioane de dolari într-o singură zi. Era dublu faţă de media pieţei turcesti si cu atâţia bani poate muta cotaţiile după bunul plac.

De atunci şi până acum a devenit mult mai agresiv şi mai greu de urmărit. A schimbat casele de brokeraj una după alta, dar niciuna nu are dreptul legal de a-i dezvălui identitatea. Cea prin intermediul căreia pariază acum face adesea cele mai mari ordine din zi.

În urmă cu doi ani însă, făcea doar 2% din tranzacţii. Zilele în care dă lovitura sunt pur şi simplu spectaculoase. Pe 22 februarie casa de brokeraj prin care pariază investitorul necunoscut a cumpărat acţiuni de peste 150 de milioane de dolari - sumă de 15 ori mai mare decât cea pusă la bătaie de Merryl Lynch, al doilea cel mai mare jucător al zilei.

În următoarele 16 zile a investit alte câteva sute de milioane în cele mai mari şase bănci locale şi în Turkish Airlines.

Bursa s-a umflat cu totul la maximele ultimelor trei luni. Înainte, în ianuarie şi februarie a dat pe acţiuni cu 70% mai mulţi bani decât al doilea parior de pe bursa Turciei. Aşa se face că ceilalţi traderi spun că necunoscutul „face piaţa”, ceea ce în jargonul financiar înseamnă că e atât de mare încât mişcă bursa după bunul plac.

Ordinele sale au ajutat la urcarea volumelor pe bursa din Istanbul cu 8% în acest an. Asta în vreme ce la Varșovia s-a înregistrat o scădere de 15%, iar în Moscova de 27%.

Se ştie deja despre o bancă europeană care a renunţat să mai dea ordine pe termen scurt pe bursa Turciei de frică să nu se ardă. Ar putea fi însă mai multe.

Traderii şi băncile bănuiesc că necunoscutul foloseşte un sistem pe baza de algoritmi care îi spune automat unde şi cât să investească. Sunt aşa-numitele tranzacţii de înaltă fecvenţă, care implică ordine date foarte rapid în vreme ce rivalii din piaţă aşteaptă şi digeră informaţii înainte de a veni cu o idee de investiţie. E practic o luptă între om şi maşină. Toate casele de brokeraj prin care investitorul a dat ordine au în comun un singur lucru - sisteme capabile de tranzacţii de mare frecvenţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri