Nigeria | Rebelii care îngrozesc Africa

Data actualizării: Data publicării:
lider boko haram

Boko Haram, Fulani, Răzbunătorii Deltei Nigerului... Sunt câteva dintre cele mai de temut grupări rebele din Nigeria. Numai în sudul ţării, acolo unde a fost răpit un inginer român, activează cinci astfel de organizaţii. Militanţii din Nigeria sunt renumiţi pentru cruzimea lor şi pentru răpirile de cetăţeni străini, în schimbul cărora cer importante sume de bani.

Deversări frecvente de petrol şi emanaţii la fel de dese de gaze naturale. Acesta este peisajul sumbru din Delta Nigerului, locul în care în ultimii ani au luat naştere unele dintre cele mai periculoase grupări rebele. E vorba de cinci organizaţii şi amintim doar Răzbunătorii Deltei Nigerului şi Frontul de Eliberare a Deltei Nigerului. Au mii de membri, unii dintre ei oameni educaţi. Atacă instalaţii petroliere şi răpesc cetăţeni străini.

Malcolm Turnbull, premierul Australiei (iunie 2016): „Trei australieni sunt printre cei şapte oameni capturaţi, răpiţi mai bine zis, într-un atac îndreptat împotriva unei companii australiene.”

200 de străini au fost răpiţi în această zonă între 2006 şi 2014, dar situaţia stă şi mai rău la nord. Aici operează gruparea Fulani, considerată a patra organizaţie teroristă din lume, după numărul de victime: sute de oameni, în fiecare an.

De departe cea mai temută organizaţie teroristă din Nigeria este Boko Haram. Activează în mare parte din vestul Africii iar în traducere aproximativă numele ei înseamnă „educaţia occidentală este interzisă”.

Abubakar Shekau, liderul Boko Haram: „Suntem Boko Haram. Există un plan, vechi de secole, pentru a distruge islamul. Există multe programe al căror scop este să îi ţină pe musulmani ocupaţi, astfel încât să nu mai aibă timp de Coran.”

Boko Haram a răpit sute de fete pentru simplul motiv că mergeau la şcoală. Răpirile din localitatea Chibok au provocat o campanie mondială de solidarizare cu victimele. Alta a fost, însă, ştirea care a arătat de ce e în stare organizaţia afiliată Statului Islamic. În ianuarie anul trecut, Boko Haram a ucis 2.000 de oameni într-o singură operaţiune.

Avioanele bombardau pădurea tot timpul. Fetele erau îngrozite şi plângeau. Chiar şi aşa, bărbaţii ne violau”, a povestiti una dintre supravieţuitoare.

Americanii au pus o recompensă de şapte milioane de dolari pe capul liderului Boko Haram, Abubakar Shekau. Fără folos, deocamdată. La fel ca idolul său din Asia, liderul grupării Stat Islamic, şeful Boko Haram încearcă să devină şi el un şeic invizibil al Africii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri