NOBEL 2014 FIZICĂ. Isamu Akasaki, Hiroshi Amano şi Shuji Nakamura - laureaţii pentru fizică

Data publicării:
alfred nobel

 

13.00 UPDATE  Cercetătorii japonezi Isamu Akasaki, Hiroshi Amano şi Shuji Nakamura au primit, marţi, premiul Nobel pentru fizică pe 2014, informează site-ul oficial al acestor distincţii prestigioase. Comitetul Nobel i-a recompensat pe cercetătorii Isamu Akasaki, Hiroshi Amano şi Shuji Nakamura pentru inventarea diodelor electroluminiscente (LED, n.r.). 

Potrivit comunicatului Academiei de ştiinţe suedeze, cei trei cercetători au fost recompensaţi pentru "inventarea diodelor cu emisie de lumină albastră care au permis dezvoltarea unor surse de lumină albă, puternice şi economice".

În 2013, laureaţii premiului Nobel pentru fizică au fost cercetătorul belgian François Englert şi cercetătorul britanic Peter W. Higgs pentru descoperirea teoretică a mecanismului care contribuie la o mai bună înţelegere a originii masei particulelor subatomice. În 2012, ideile lor au fost confirmate de descoperirea aşa-numitei particule a lui Higgs de către savanţii de la laboratorul CERN de lângă Geneva, în Elveţia. Teoria premiată cu Nobel în 2013 reprezintă o parte centrală a Modelului Standard din fizica particulelor, care descrie felul în care Universul este alcătuit.

Sezonul Nobel din 2014 a debutat luni, când cercetătorii John O'Keefe, May-Britt Moser şi Edvard I. Moser au fost recompensaţi cu premiul pentru medicină pentru descoperirea celulelor care alcătuiesc sistemul de poziţionare din creier, supranumit "GPS-ul intern". 


Printre laureaţi se numără savanţi celebri precum Albert Einstein, Niels Bohr sau Marie Curie. Toţi câştigătorii primesc o diplomă, o medalie şi o recompensă financiară.

Anul acesta, suma este de 8 milioane de coroane suedeze, adică aproape un milion de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri