Noi date îngrijorătoare despre testul nuclear al Coreei de Nord

Data publicării:
coreea kim

Testul nuclear nord-coreean de duminică a avut o putere de 160 kilotone, adică de zece ori mai mare decât bomba americană lansată la Hiroshima în 1945, a spus miercuri ministrul Apărării din Japonia, Itsunori Onodera, în baza informațiilor furnizate de un organism internațional, relatează AFP, citată de Agerpres.

Japonia estimase inițial la 70 de kilotone puterea bombei testate duminică de Phenian. Marți, în baza datelor Organizației Tratatului privind Interzicerea Totală a Testelor Nucleare (CTBTO, acronimul în limba engleză), ea a revizuit în creștere la 120 de kilotone puterea testului efectuat de Coreea de Nord.

Ministrul apărării nipon a explicat că ultimele calcule CTBTO relevă un rezultat chiar mai mare, „de aproximativ 160 de kilotone”, față de 15 kilotone cât a fost puterea bombei lansată la 6 august 1945 asupra orașului japonez Hiroshima, care a făcut circa 140.000 de morți.

„Aceste calcule se bazează pe luarea în considerare a unui cutremur de magnitudine 6,1 produs de explozie”, a spus ministrul în fața camerelor de televiziune.

Această valoare de 160 de kilotone depășește cu mult estimarea făcută în Consiliul de Securitate al ONU de șeful pentru afaceri politice al Națiunilor Unite, Jeffrey Feltman, care estimase puterea exploziei între 50 și 100 de kilotone. Oficiali sud-coreeni au considerat că bomba are o putere estimată la 50 de kilotone.

După cel de-al șaselea test nuclear al Phenianului, cel mai puternic de până acum, Statele Unite, împreună cu aliații lor europeni și japonezi, au anunțat luni că vor negocia la ONU noi sancțiuni severe împotriva Coreii de Nord, dar poziția Chinei și a Rusiei, care dispun de drept de veto, rămâne neclară. Deși ambele țări au condamnat testul efectuat de Phenian, acestea au exprimat totodată rezerve în legătură cu eficiența aplicării de noi sancțiuni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri