Noi raiduri ale aviaţiei turce contra rebelilor kurzi 

Data publicării:
avioane turcia getty

Mai mulţi membri ai grupării care a revendicat atacul de la consulatul american de la Istanbul au organizat un protest ad-hoc în faţa spitalului în care era tratată una dintre femeile care au tras asupra reprezentanţei americane. Poliţia a intervenit în forţă şi i-a împrăştiat pe manifestanţi.

Seria de atacuri şi starea de insecuritate din provinciile aflate în apropierea graniţei cu Irak şi Siria creează îngrijorare printre turci. Cei mai mulţi sunt deranjaţi de faptul că autorităţile de la Ankara le-au dat posibilitatea de a folosi baza militară de la Incirlîk. Ei cred că acest lucru ar putea atrage noi atacuri armate atât din partea jihadiştilor Statului Islamic, cât şi a militanţilor kurzi.

Politicienii, oamenii de stat îşi văd propriile interese. Nu cred că este necesar să deschizi o bază militară pentru un stat mai puternic. Suntem o ţară care trebuie să se apere”, spune un turc.

„Cred că au deschis baza de la Incirlîk pentru a primi permisiunea americanilor să lupte cu PKK şi kurzi”, spune o altă voce din Turcia.

Sunt şi voci care spun, însă, că Turcia nu are altă soluţie.

„Turcia trebuie să fie activă în această coaliţie (împotriva grupării Stat Islamic, n.r.) deoarece este ţara care are cel mai mult de pierdut. Totul se întâmplă la graniţa noastră, bombe explodează, oamenii sunt ucişi”, spune un locuitor turc.

Autorităţile de la Ankara au ridicat nivelul de alertă încă de luna trecută, după ce au decis să declanşeze o serie de atacuri aeriene împotriva combatanților extremişti din Siria și a militanților kurzi din nordul Irakului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri