Noi sancțiuni pentru Rusia, după violențele din Doneţk, Lugansk şi Mariupol

Data publicării:
incendiu vagoane ucraina

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a anunţat că va da un răgaz Moscovei să pună capăt acţiunilor de susţinere a separatiştilor din Ucraina. Acolo unde armistiţiul anunţat acum trei zile este fragil. Înţelegerea nu a fost denunţată de niciuna dintre părţi, dar s-au înregistrat violenţe la Doneţk, Lugansk şi Mariupol, unde un om fost ucis şi trei, răniţi într-o explozie.

Mai multe explozii au zguduit suburbiile oraşului Mariupol, în primul atac ce a pus sub semnul întrebării acordul de încetare a focului din estul Ucrainei. Tancuri şi camioane militare au patrulat pe străzi după ce o benzinărie, un complex industrial şi o grădiniţă dintr-un sat au fost bombardate.

„Bombardamentele au început de la 22:30, în cartierul Vostocinîi. Geamurile s-au spart, alarmele maşinilor au început să sune. Parcă era de Crăciun, dar de 300 de ori mai zgomotos. Şi, iată rezultatele!”, a spus un localnic.„Toată lumea a început să fugă. Ceva a explodat şi a fost un incendiu. Puteam să auzim obuzele deasupra noastră. Cum le numiţi voi, GRAD?”. 

Nici la Doneţk nu a fost linişte. Potrivit martorilor, mai multe tiruri de artilerie s-au auzit din apropierea aeroportului din localitate, aflat sub controlul trupelor guvernamentale.

De teamă că luptele ar putea fi reluate localnicii s-au refugiat din nou în subsolul clădirilor, devenite a doua lor casă în cele aproape cinci luni de război. „Poroşenko ar trebui să fie aici, ar trebui să fie aici cu copiii lui la fel cum oamenii vin cu copiii lor aici, cum vin persoane cu dizabilităţi, bătrâni, ce fel de terorişti sunt ăştia?”.

„Armistiţiul nu este monitorizat. Nu este monitorizat de preaiubita noastră Ucraină care dă vina pentru tot pe rebeli. Mă întreb: Oare nu mai sunt oameni deştepţi pe acest pământ?”. Autorităţilor ucrainene dau asigurări că, pentru moment, nu se pune problema renunţării la armistiţiu, iar militarii ucraineni îndeplinesc în strict condițiile acordului și au încetat focul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri