Noi violenţe în Ferguson: Focuri de armă la marșul împotriva poliţiştilor

Data publicării:
proteste ferguson getty

  

Mai multe focuri de armă i-au pus pe fugă pe manifestanţii ce denunţau forţa excesivă a forţelor de ordine. Oamenii s-au aruncat la pământ şi au încercat să se adăpostească. Un atacator, încă neidentificat, a tras spre un poliţist, care a ripostat cu o ploaie de gloanţe. O înregistrare video publicată pe reţelele de socializare surprinde cum un tânăr împuşcat e la pământ, în timp ce e ameninţat cu arma de un ofiţer.

50 de huligani au devastat mai multe magazine, în vreme ce sute de oameni au blocat străzile. Autorităţile au suplimentat efectivele de securitate în zonă şi au adus blindate, pentru a-i împiedica pe protestatari să avanseze.

Ieri, mii de oameni s-au strâns la locul unde, în urmă cu un an, Michael Brown a fost ucis de un poliţist alb.

Un altar de jucării de pluş şi lumânări a răsărit în locul unde adolescentul de culoare a fost împuşcat de mai bine de 10 ori. Rude, prieteni ori, pur şi simplu, oameni impresionaţi de cazul Michael Brown au plecat capetele şi au ţinut un moment de reculegere în memoria tânărului. 

„Nu sunt împotriva poliţiştilor, dar cred că prejudecăţile îi influenţează pe anumiţi oameni cu această funcţie. Trebuie să găsim o cale ca să nu mai ia vieţi. Sunt vieţi valoroase”, a spus un protestatar.

Mulţimea a pornit, apoi, în marş prin oraş, în memoria oamenilor de culoare ucişi de poliţiştii albi. Printre aceştia s-a numărat şi fiica lui Eric Garner, care a murit sufocat în timp ce era imobilizat de poliţişti.

Moartea lui Michael Brown a constituit momentul de cotitură în comunitatea afro-americană. A luat naştere un curent ce militează împotriva forţei în exces folosite de poliţişti în confruntările cu oamenii de culoare.

Michael Brown a murit la vârsta de 18 ani, după ce a fost împuşcat de un poliţist alb, pentru că nu oprise la somaţia acestuia. Ofiţerul a fost absolvit de vină şi a susţinut că a deschis focul pentru că tânărul constituia o ameninţare, deşi acesta din urmă nu era înarmat.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri