Nou atac aerian al rușilor în Siria. Moscova anunță bilanțul distrugerilor

Data publicării:
Colaj Vladimir Putin Barack Obama la ONU GettyImages 28 septembrie 2015

ACTUALIZARE 12:00  Avioanele Rusiei au lansat noaptea trecută noi atacuri în Siria asupra teroriştilor din Statul Islamic. Bombardamentele au vizat mai multe zone din nordul ţării, din apropierea oraşului Raqqa, autoproclamata capitală a „Califatului Islamic".

Raidurile aeriene ruse au distrus un post de comandă al grupării Statul Islamic, precum și un buncăr subteran, a anunțat sâmbătă Ministerul rus al  Apărării. „În ultimele 24 de ore, avioane SU-34 și SU-24M au efectuat peste 20 de raiduri aeriene asupra a nouă instalații ale Statului Islamic”, a declarat sursa oficială rusă, precizând  că în buncărul lovit și distrus se afla stocat explozibil. 

Tensiunile din Siria au şi efecte secundare - ONU a suspendat acţiunile umanitare în această ţară, din cauza intensificării operaţiunilor militare.


Liderul de Casa Albă a profitat de ceremonia în care a fost învestit un nou secretar al Educaţiei pentru a vorbi despre situaţia din Siria, care s-a inflamat odată cu intervenţia în forţă a Rusiei. Preşedintele american a spus că ţara sa nu va fi atrasă într-un conflict armat cu Moscova pe teritoriu sirian.

Vreau ca Rusia să aibă succes. Nu este o competiţie între Statele Unite şi Rusia. Este în interesul nostru ca Rusia să fie un actor responsabil şi eficient pe arena internaţională, care să preia din poveri alături de noi. (...) Până atunci, vor continua să existe tensiuni. (...) Este o luptă a Rusiei, Iranului şi a lui Assad contra unei mari majorităţi a poporului sirian”, a punctat președintele Obama.

Chiar şi aşa, Statele Unite nu uită de principalul obiectiv, distrugerea Statului Islamic, şi se gândesc să acorde mai mult sprijin pentru rebelii sirieni, inclusiv arme şi intervenţii aeriene în caz de nevoie. Ţinta ar fi alungarea teroriştilor dintr-o zonă strategică de la graniţa turco-siriană. O decizie finală ar trebui luată odată cu revaluarea întregului program american de asistenţă pentru opoziţia din Siria, despre care oficialii de Washington au recunoscut să este ineficient.

Unii dintre luptătorii rebeli antrenaţi de Statele Unite au fost bombardaţi de avioanele ruseşti.

„Vladimir Putin nu face diferenţa între Statul Islamic şi opoziţia sunnită moderată care vrea îndepărtarea lui Assad de la putere. Din perspectiva lui, toţi sunt terorişti, iar această viziune este o reţetă pentru dezastru”, a spus președintele american.

În Siria şi-ar putea face apariţia şi soldaţi ceceni. Liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a declarat pentru un post de radio local că aşteaptă doar permisiunea lui Vladimir Putin ca să-şi trimită trupele speciale să lupte cu Statul Islamic. Şeful de la Groznîi, fiul unui cleric musulman, spune că are experienţă în lupta cu islamiştii, deoarece a reuşit să potolească insurgenţii radicali musulmani din Cecenia.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri